RODOLJUB ŠABIĆ: Posao Komunalne policije nije da obmanjuje građane
Foto: Fonet

Nemaju pravo da snimaju bez naloga

RODOLJUB ŠABIĆ: Posao Komunalne policije nije da obmanjuje građane

Beograd -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da Saopštenje Komunalne policije Grada Beograda od 25. septembra 9.septembra pod nazivom "Sve radimo po zakonu" predstavlja neodgovoran pokušaj dezinformisanja javnosti.

U ovom saopštenju Komunalne policije se Upozorenje Poverenika posle sprovedenog postupka nadzora povodom nedozvoljenog snimanja građana ili pripadnika policije prikazuje sasvim netačno,konstatovao je Šabić. Potpuno je neprihvatljivo da Komunalna policija postupak nadzora koje je Poverenik sproveo u skladu sa zakonom i Upozorenje koje je tom prilikom uputio ocenjuje kao "tendenciozno" i pored činjenica koje su utvrđene od strane ovlašćenih lica Poverenika i konstatovane u Zapisniku koji je potpisao predstavnik Komunalne policije, objavio je Šabić.

Umesto što neodgovorno pokušava diskreditovati aktivnosti institucije Poverenika, bilo bi primereno i odgovorno da Komunalna policija objasni javnosti po kom zakonu, kako i u koju svrhu je pribavila 250 kamera za čiju upotrebu nema pravni osnov, odnosno čija upotreba je u direktnoj suprotnosti i sa samim Zakonom o komunalnoj policiji.

Bilo bi, takođe, korektno i odgovorno da javnosti objasni zašto je kvalitet pribavljenih kamera veoma loš i da snimanja, bar tim kamerama, praktično ne vrši ne zbog nepostojanja namere, već zbog veoma lošeg kvaliteta nabavljene opreme čiji snimci su u tako lošoj rezoluciji da je gotovo nemoguća potpuna identifikacija lica ili registarskih oznaka automobila koji su snimani, što pokazuju i video zapisi nekih od snimaka (koji su ipak vršeni) u koja su ovlašćena lica Poverenika imala uvid, što je takođe konstatovano u Zapisniku.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Konačno, bio bi red i da objasni zašto pripadnici Komunalne policije kamere lošeg, nezadovoljavajućeg kvaliteta koje "ne koriste", ipak nose na reverima uniformi. Objašnjenje koje je dala, da na taj način "štiti integritet pripadnika Komunalne policije" očigledno nije prihvatljivo ni s pravnog ni sa elementarno racionalnog stanovišta.

Posao Komunalne policije nije da na bilo kakav način obmanjuje građane.Svoj autoritet kod građana može i mora da gradi ne bilo kakvim "trikovima" već striktnim poštovanjem zakona i prava građana i postupanjem u skladu s tim, konstatovao je Šabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track