Sećanje

(KURIR TV) 76 GODINA OD BOMBARDOVANJA Aleksandar Lebl: Od smrti me spasla lažna propusnica!

Beograd -

Beograd je bio u ruševinama, bombe su tog 6. aprila 1941. ljude zatekle u spavaćim sobama, kupatilu... Žrtve su odmah sahranjivane, priseća se Aleksandar Lebl (95)

Na današnji dan 1941. počelo je nemačko bombardovanje Beograda, što je označilo početak invazije na Kraljevinu Jugoslaviju, a jedan od retkih živih Beograđana koji se i danas seća tog kobnog 6. aprila je Aleksandar Lebl (95).

Tuga... Aleksandar Lebl u napadu je izgubio majku, baku i još oko 20 članova porodice
Tuga... Aleksandar Lebl u napadu je izgubio majku, baku i još oko 20 članova porodice

On je tada imao 19 godina, a razaranje grada zateklo ga je u kući na Zvezdari, u kojoj i sada živi.- Bombardovanje je počelo rano, tek što sam bio ustao, video sam avione kako preleću. U ovom delu grada nije palo mnogo bombi, nije bilo mnogo žrtava, ali pošto su bile prekinute sve veze, nismo znali kako su prošli naši rođaci u centru. Čim je prošao prvi talas bombi, pošao sam u grad da ih obiđem - priseća se Lebl:- Grad je bio u ruševinama, na Terazijama me je zatekao drugi talas, sklonio sam se u podzemni deo jednog hotela i sačekao da to prođe. Kad sam izašao, video sam mnogo mrtvih. Tu su bili prodavci za tezgama, svi su stradali... Opet je krenulo bombardovanje, pa sam ponovo otišao u sklonište, ceo dan sam ostao tu. Moji su bili zabrinuti za mene.

Naš sagovornik se seća i kako je te 1941, nakon ulaska Nemaca u Beograd, učestvovao u raščišćavanju razorenog grada.- Vadili smo žrtve iz ruševina, izvlačili ih iz spavaće sobe, kuhinje, kupatila ili gde se ko već zatekao u trenutku bombardovanja. Žrtve su odmah sahranjivane - priča Lebl.

ČINJENICEBez objave rata Poginulo 2.500 ljudiNapad počeo 6. aprila oko 6.30, i to bez objave rataU četiri napada tog dana učestvovala 484 bombarderaGrad je bombardovan i 7, 11. i 12. aprila 1941.Upotrebljeno oko 440 tona zapaljivih bombiTokom bombardovanja Beograda poginulo oko 2.500 ljudiPorušeno i teško oštećeno više od 2.000 objekata

Boban Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track