Tokom leta u vožnji 60 odsto klimatizovanih vozila

Tokom leta u vožnji 60 odsto klimatizovanih vozila

Beograd -
U periodu važenja letnjeg reda vožnje za prevoz će od ukupno angažovanog broja oko 60 odsto biti klimatizovanih vozila

BEOGRAD- Vozila u javnom gradskom prevozu bi, prema Odluci o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda u letnjem periodu, kada spoljna temperatura prelazi 25 stepeni, morala da budu provetrena i rashlađena, ukoliko imaju sistem za rashlađivanje.

Kako je rečeno u Direkciji za javni prevoz, prema istoj odluci nije precizirana temperatura u samom vozilu.

U periodu važenja letnjeg reda vožnje za prevoz će od ukupno angažovanog broja oko 60 odsto biti klimatizovanih vozila, najavili su u Direkciji za javni prevoz.

Odlukom se precizira da su prevoznici, koji poseduju vozila sa klima uređajima, dužni da ih održavaju ispravnim.

Međutim, na visokim spoljnim temperaturama pri učestalim zaustavljanjima vozila na stajalištima, odnosno na svakih 300 metara prosečno, nije moguće optimalno rashladiti, niti održati temperaturu unutar vozila, tvrde u toj direkciji.

Planirano je da Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) "Beograd" i privatni prevoznici u okviru svake buduće nabavke nabavljaju klimatizovana vozila, najavili su u Direkciji za javni prevoz.Inače, u Beogradu je danas u 14 časova izmerena temperatura od 33 stepena, objavljeno je na sajtuRepubličkog hidrometeorološkog zavoda.

Portparol Hitne pomoći Nada Macura je Tanjugu rekla da ne bi trebalo preterivati u rashlađivanju prostorija u kojima se boravi i da bi maksimum razlike između unutrašnje i spoljne temperature trebalo da iznosi od osam do 10 stepeni.

Ona je savetovala, takođe, da se nosi sa sobom bočica sa vodom i koristi za rashlađivanje lepeza i izbegava izlazak iz kuće u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track