(FOTO) ODRŽAN PRVOMAJSKI PROTEST U BEOGRADU: Sem vođa sindikata, na čelu kolone bio i ministar rada
Foto: Beta/Milan Obradović

obeležavanje praznika rada

(FOTO) ODRŽAN PRVOMAJSKI PROTEST U BEOGRADU: Sem vođa sindikata, na čelu kolone bio i ministar rada

Beograd -

Sindikalni skup "Da plate ustanu, a mladi ostanu" završen je danas protestnom šetnjom do zgrade Vlade Srbije, gde je uz bučno skandiranje "ua", poručeno da će se pažljivo pratiti šta radi, dok je na skupu pročitan proglas sa zahtevom da se zarade povećaju kako bi se živelo dostojanstveno i mladima pružila perspektiva da ne odlaze iz zemlje.

Posle uvodnih govora u centru grada, gde su se obratili predstavnici organizatora - Saveza samostalnih sindikata Srbije(SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost(UGS), kolona, na čijem je čelu bio i ministar rada Zoran Đorđević, otišla je do Skupštine Srbije i, uz pesmu "Pada vlada", do njene zgrade.

foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da radnici u Srbiji imaju najniže plate u Evropi i da se danas, kao i pre više od sto godina, bore za pravo na "tri osmice", navodeći da mnogi rade po deset, dvanaest sati mada polovina nije ni plaćena za prekovremeni angažman.

Naše plate se ne pomeraju dok firme ostvaruju drastično veće profite, u čijoj raspodeli radnici ne učestvuju, to nije pravedno, naglasio je Orbović, navodeći i da roditelje puno boli što njihova deca odlaze u svet kako bi radila jer ovde nemaju uslove.

foto: Beta/Milan Obradović

Komenarišući što se neki sindikati nisu pridružili današnjem skupu, on je rekao da je to treba da objasne ti sindikati i upitao ih da li oni danas negde protestuju.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da se protestna šetnja zaustavila pred republičkim parlamentom jer je to, ni sam ne zna šta je pre od toga, "ciruska šatra ili pozorište lutaka".

foto: Beta/Milan Obradović

Ovo je šetnja opomene, rekao je Stojiljković. On je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu da nešto progovori o socijalnoj nepravdi u društvu, napominjući da je Crkva svuda u svetu pomoć sindikatima. Ministar Đorđević, za kojeg je navedeno da je prvi ministar koji je došao na ovakav skup, rekao je da je zahvalan što je pozvan, navodeći da je i cilj Vlade da se plate povećaju, a mladi zadrže u zemlji.

foto: Beta/Milan Obradović

Dok je ministar davao izjavu ometala ga je, uzvikujući protestne poruke, jedna grupa čiji neki pripadnici su novinarima rekli da su iz Levog samita Srbije.

Kada je protestna šetnja krenula, njeno obezbeđenje je intervenisalo kako bi udaljilo nekoliko pojedinaca koji su prilazili čelu kolone i dobacivali.

U šetnji viđene su i zastave Ne davimo Beograd i veliki transparent SKOJ sa parolom "Marksizam-lenjinizam rušili kapitalizam".

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track