Najnovije vesti

BRITANSKI GARDIJAN OČARAN BEOGRADSKIM MUZEJIMA, OVAKO PIŠU O NAŠOJ PRESTONICI: Spektar srpske istorije ostavlja bez daha, a tek kad nad gradom zasija sunce...
Foto: Dragana Udovičić, Nebojša Mandić, Filip Plavčić

Glavni grad Srbije idealna destinacija za odmor krajem leta

BRITANSKI GARDIJAN OČARAN BEOGRADSKIM MUZEJIMA, OVAKO PIŠU O NAŠOJ PRESTONICI: Spektar srpske istorije ostavlja bez daha, a tek kad nad gradom zasija sunce...

Beograd

Britanski list Gardijan uvrstio je Beograd među 10 najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor, ističući da prestonica Srbije ima upečatljiv ambijent koji upotpunjuju arhitektonska zdanja i impresivni spomenici.

foto: Nebojša Mandić

"Svojom istorijskom arhitekturom, prekrasnim pejzažima i kulturom, bez gužve, ovi šarmantni evropski gradovi su savršeni za beg krajem leta/početkom jeseni", navodi list.

Pozivajući se na izveštaj portala Post ofis o "neopevanim gradovima" Evrope, Gardijan navodi da je Beograd destinacija za odmor koja može da pruži najviše, za najmanje novca.

foto: Printscreen Guardian

Prema računici Post ofisa, ukupan trošak za posetu prestonici Srbije za dve noći za dvoje iznosi 149 funti, što je oko 165 evra, a u cenu je uključen smeštaj, hrana, piće, razgledanje i put po gradu, ali ne i let, a Gardijan ističe da je to 12 odsto jeftinije od Krakova.

foto: Filip Plavčić

"Beograd možda nije najlepši grad Evrope, ali ima upečatljiv ambijent na ušću Dunava i Save, nekoliko arhitektornskih dragulja i impresivne spomenike, kao i najbolji noćni život na Balkanu", ocenjuje Gardijan.

Pominje i da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, za koji navodi da pokriva ogroman spektar srpske istorije, od paleolita do umetnosti 20 veka.

Ističe i da je ulaz u muzej besplatan nedeljom, a da je zatvoren ponedeljkom.

Gardijan navodi i da je krajem prošle godine ponovo otvoren Muzej savremene umestnosti u koji je ulaz besplatan sredom, dok je muzej zatvoren utorkom.

foto: Milica Jeremić

A kada zasija sunce, objašnjava svojim čitaocima list, Beograđani odlaze na Adu Ciganiju, "beogradsko more".

"Na ovom ostrvu, punom drveća, na južnoj obali Save nalazi se niz peščanih plaža, a mogu se upražnjavati i aktivnosti kao što su planinarenje i kajakaštvo", napominje list.

foto: Nebojša Mandić

Vredno je, ocenjuje Gardijan, preći reku u slikovito predgrađe Zemun, koji je bio poseban grad do 1934. godine, kako bi lutali njegovim vijugavim kaldrmama.

foto: Filip Plavčić

U članku Gradijan preporučuje i restorane za odlazak na večeru i poziva posetioce da odu u Cetinjsku ulicu, gde se nalaze barovi i klubovi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...