TAKSISTI ISPRED VLADE ZAUSTAVILI SAOBRAĆAJ: Blokirane dve trake, jedni traže dozvolu za vožnju, drugi protestuju protiv aplikacije CarGo
Ilustracija, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

nezadovoljni

TAKSISTI ISPRED VLADE ZAUSTAVILI SAOBRAĆAJ: Blokirane dve trake, jedni traže dozvolu za vožnju, drugi protestuju protiv aplikacije CarGo

Beograd -

BEOGRAD - Ispred Vlade Srbije štrajkuju dve grupe taksista, jedna zahteva da im Grad Beograd omogući da dobiju dozvolu za vožnju dok druga od države i Grada traži da sa ulica sklone neregistrovane taksiste koji rade preko aplikacija.

Marko Mladenović iz Udrženja građana "Prvi srpski taksti" kaže za Tanjug da je Udrženje osnovano kako bi pred Vladu izneli zajedničke zahteve.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Oni su blokirali jednu traku u Nemanjinoj, a štrajkuju već tri nedelje od 12.00 do 17.00. zahtevajući da im Grad omoći polaganje ispita o poznavanju Beograda koji bi im obezbedio da dobiju dozvolu za taksiranje u glavnom gradu.

Mladenović kaže da imaju dozvolu za vožnju koju su dobili u gradovima van Beograda, da su sa tim dozvolama vozili, ali da su sada kazne za vožnju bez dozvole Grada Beograda astronomske, te da je jedini način da ne rade i da štrajkujkuju.

Upitan da li ima dovoljno takstista u Beogradu, on kaže da akreditovanih ima 6.700, ali da taj spisak dugo nije revidiran, kao i da je mnogo njih koji se ne bave taksi delatnostima, a "zauzimaju mesto".

Kako kaže, štrajk će nastaviti dok ih neko iz gradske i republičke vlasti ne primi.

Nenad Gajić, predstavnik druge grupe nezadovljnih taksista, kaže za Tanjug da je njihov jedini zahtev da država i Grad sprovode Zakon koji su doneli pre manje od mesec dana.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako kažu, ono što im je obećano kada su prošli put protestovali nije ispunjeno. Dodao je da će ostati na ulicama dok se to ne desi.

Njihovi zahtevi se odnose na rad taksista koji posluju preko aplikacija kao što je CarGo, ali ne ispunjavaju uslove za takstiranje i nisu profesionalni taksisti.

"Oni nisu provereni vozači, niko ne zna ko su i šta su. Građani su obmanuti i voze se sa ljudima koji imaju dozvole po dve godine, ne bave se osiguranjem putnika, i ne ispunjavaju mnoge druge uslove koje mi ispunjavamo", rekao je

Gajić i dodao da oni traže od države da sprovodi Zakon koji je sama donela i da pomenute taksiste sklone sa ulce.

"Nemamo ništa protiv apikacija, postoji i Yandex koji sarađuje sa taksistima i koji je od države dobio dozvolu za rad", dodao je on.

Prema rečima Gajića, protesti su najavljeni za celu nedelju.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Za sada su blokirane dve trake u Nemanjinoj ulici, rekao je on i dodao da će protest biti radikalizovan ukoliko ne dobiju odgovor od nadležnih.

Gajić se u ime kolega izvinio građanima, jer im, kaže, nije namera da otežavaju stvari i dodao da protestuju zato što moraju da se bore za primenu zakona.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track