BURNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA, USVOJEN BUDŽET BEOGRADA ZA 2019: U gradskoj kasi prvi put više od milijardu evra! Pljuštale uvrede, čulo se i magarčino?!
Foto: Beoinfo

ukupno oko 123 milijarde dinara

BURNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA, USVOJEN BUDŽET BEOGRADA ZA 2019: U gradskoj kasi prvi put više od milijardu evra! Pljuštale uvrede, čulo se i magarčino?!

Beograd -

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas budžet za 2019. godinu koji u ukupnom obimu iznosi oko 123 milijarde dinara čime je, prvi put, gradski budžet veći od milijardu evra.

Preciznije, ukupan budžet grada Beograda i gradskih opština iznosi 123.057.148.955 dinara od čega na budžet Grada odlazi oko 110 milijardi dinara, a na gradske opštine oko 13 milijardi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je gradski budžet za 2019. godinu realan, uravnotežen i usmeren u ulaganje u kapitalne projekte i dodao da je 2013. godine budžet Grada iznosio oko 75 milijardi dinara.

- Prihodi od poreza na dohodak građana će biti uvećani za 3,5 odsto, ali će izvorni prihodi biti uvećani za 6,8 odsto. Planiramo primanja od prodaje nefinansijske imovine od oko 4,7 milijardi dinara, a procenjeni suficit iz prošle godine iznosiće oko deset milijardi dinara, rekao je Vesić.

foto: Beoinfo

Naveo je da će se nastaviti sa otplatom dugova koje je ostavila prethodna gradska vlast, te da će se bankama na ime duga i kamate platiti oko 4,7 milijardi dinara što je 4,36 odsto budžeta.

- Za te pare mogli smo da izgradimo 20 vrtića ili škola ili da kupimo 160 autobusa, rekao je Vesić. Kada su rashodi u pitanju, naveo je da su davanja za osnovno obrazovanje uvećana za 18,1 odsto, za zdravstvenu zaštitu biće izdvojeno čak 74,58 odsto više novca.

- Za kulturu izdvajamo više za 11,26 odsto što znači da ćemo za kulturu da izdvajamo 4,62 odsto budžeta što je znatno više od prepororučenog procenta Unesko koji iznosi dva odsto, rekao je Vesić.

Dodao je da su investicije u saobraćajnu infrastrukturu uvećane za 6,8 odsto, dok će ulaganje u razvoj turizma biti veće 2019. godine nego 2018. godine za 122,3 odsto.

- Na to smo se odlučili jer je turizam naša najbrže rastuća privredna grana jer smo prošle godine u Beogradu imali 2.179.996 noćenja, a 2013. godine bilo je oko 1,2 miliona noćenja, naveo je Vesić.

Radojičić: Budžet grada za bolji život svih Beograđana

Budžet Grada Beograda za 2019. godinu rezultat je politike koja se sprovodi poslednje četiri i po godine, politike odgovornog ponašanja prema građanima Beograda. To je budžet koji je realan, uravnotežen i razvojni, rekao je prof. dr Zoran Radojičić u uvodnom izlaganju na sednici Skupštine grada. On je naglasio da je budžet nedvosmisleno usmeren na ulaganje u kapitalne projekte, ali ne na štetu drugih važnih socijalno-ekonomskih segmenata. - Ovaj budžet je, pre svega, socijalno odgovoran i brine o potrebama većine Beograđana. Ovakva projekcija bila je moguća zahvaljujući pozitivnim ekonomskim rezultatima i reformama koje su izvršene na republičkom nivou, kao i viziji koju je, prvo kao premijer, a zatim i kao predsednik imao i sproveo Aleksandar Vučić.

foto: Beoinfo

Ono što je najvažnije za nas, kao odgovornu gradsku vlast, jeste da pravilnim raspoređivanjem sredstava zadovoljimo većinu korisnika gradskog budžeta – istakao je gradonačelnik. Kako je rekao, dosadašnjim radom, ali i ovim predlogom budžeta, ova gradska vlast pokazuje da je ne obeležavaju prazna obećanja, već rezultati što građani prepoznaju i što su građani i prepoznali na prethodnim izborima, tako da je grad nastavio u tom smeru budući da je na beogradskim izborima dobio legitimitet za to. - Dakle, pred vama je budžet grada koji zajedno sa budžetom gradskih opština iznosi preko milijardu evra ili oko 123 milijarde dinara, i to je prvi put u dugoj istoriji grada da jedan budžet premaši milijardu evra. Povećanje od blizu 40 milijardi dinara je najznačajnije povećanje planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, što je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini - rekao je Radojičić.

Prekinuta sednica, pljuštale uvrede

Inače, sednica Skupštine grada Beograda prekinuta je danas nakon verbalnog sukoba odbornika Saveza za Srbiju i SNS. Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović dobio je opomenu pošto se po završetku svog izlaganja o budžetu zaustavio kod odborničkih klupa gde su sedeli zamenik gradonačelnika Goran Vesić, sa kojim je nastavio raspravu, kao i članica gradskog veća Elena Bilić.

foto: Beoinfo

Nakon toga, usledila je burnija rasprava u sali gradskog parlamenta, u kojoj je šefa odborničke grupe SNS Aleksandra Mirkovića, prema njegovim tvrdnjama, Dragan Đilas nazvao magarčinom.

Opozicija je prozvala odbornike jer su u budžetu navodno predviđena i 99,2 miliona za uslugu ispaljivanja vatrometa.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević ga je pozvao da prilagodi rečnik instituciji u kojoj se nalazi i upitao ga kako može da pita odbornike da li su normalni, posle čega je Nikodijević odredio pauzu.

Odbornička grupa Savez za Srbiju napustila je sednicu u znak protesta zbog, kako su naveli, verbalnog nasilja kojem su, kako kažu, izloženi poslednjih šest meseci.

Nikodijević: Budžet izbalansiran za sve kategorije stanovništva

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da je gradski budžet za 2019. godinu, koji će prvi put biti veći od milijardu evra, uravnotežen u cilju unapređenja kvaliteta usluga građanima u svim oblastima života. Nikodijević je, uoči današnje sednice Skupštine grada, kazao da je predloženi iznos budžeta najbolji pokazatelj da je ekonomija Beograda na zdravim osnovama.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track