CEO SVET PIŠE DA JE BEOGRAD DANAS NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU! Srpski stručnjaci otkrivaju šta je prava istina!
Foto: Ana Paunković

da li da se brinemo?!

CEO SVET PIŠE DA JE BEOGRAD DANAS NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU! Srpski stručnjaci otkrivaju šta je prava istina!

Beograd -

Prema podacima sa sajta Airvisual.com, koji objavljuje listu gradova po indeksu zagađenosti, Beograd se danas u prepodnevnim satima našao na prvom mestu u svetu, sa indeksom 399.

Sajt airvisual.com, ažurira podatke o zagađenosti vazduha u gradovima gotovo iz minuta u minut, a prema poslednjim podacima, zabeležnim oko 16.30 sati, Beograd je na 21. mestu sa indeksom 124.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu, ipak, da podaci nisu tako alarmantni i da su povećane koncentracije zagađujućih materija karakteristične za ovaj period godine, pre svega zbog ložista, saobraćaja i klimatskih uslova.

Stanice u kojima se meri kvalitet vazduha u realnom vremenu pokazale su da koncentracije zagađujućih materija jesu nešto više, ali to nije ništa neuobičajeno za zimski period, kaže za Tanjug doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić.

On navodi i da su podaci promenljivi i da je bilo i većih prekoračenja.

Lošijem kvalitetu vazduha doprinose pre svega individualna ložišta, zatim i vremenske prilike jer se zbog magle zadržavaju zagađujuće materije u prizemnim slojevima atmosfere, a takođe na kvalitet utiču i industrija i saobraćaj.

"Ovo je uobičajena slika za zimski perod i to nije problem samo u Beogradu nego i u većim evrpopskim gradovima", ističe sagovornik Tanjuga .

Kako kaže Šoštarić, dominiraju suspendovane čestice PM 10, koje nastaju kao direktna posledica sagorevanja fosilnih goriva.

Na listi sajta airvisual.com je trenutno najzagađeniji indijski grad Kolkota, sa indeskom 345, drugi je glavni grad Bangladeša, Daka - 312, treći je Ulan Bator, sa indeksom 232, a sledi Kabul, sa indeksom 206.

Od gradova u regionu, Skoplje je na 7. mestu, sa indeksom 171, Sarajevo je trenutno na 8. mestu, sa indeksom 168, Budimpešta na 32, a Sofija na 44. mestu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track