RADOJIČIĆ OBIŠAO SLUŽBU HALO BEBA: Pomoć porodicama koje se suočavaju sa psihološkim promenama kad stigne novorođenče
Foto: Beta/Beoinfo

funkcioniše dobro već 18 godina

RADOJIČIĆ OBIŠAO SLUŽBU HALO BEBA: Pomoć porodicama koje se suočavaju sa psihološkim promenama kad stigne novorođenče

Beograd -

Služba "Halo beba", koja radi pri Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, može da pruži pomoć porodicama koje se suočavaju sa psihološkim promenama koje se javljaju s dolaskom bebe na svet, kako se slučajevi ostavljenih beba, poput one u Žarkovu, ne bi ponovili, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je prilikom obilaska službe "Halo beba" kazao da ta služba funkcioniše dobro već 18 godina, da dnevno primi oko 500 poziva roditelja koji dobiju važan savet i podršku u tom novom periodu života za njih.

Kako je rekao, u "Halo bebi" imaju poseban kontakt preko svojih patronažnih službi sa onima koji imaju psihosocijalne probleme i u kontaktu sa Centrom za socijalni rad uspostavljaju komunikaciju sa tim porodicama i decom, i na taj način pokušavaju da pomognu.

- To su iracionalne, teško objašnjive i predvidive situacije, ali ovo je jedan način da se reaguje, da se, preko Centra socijalni rad, pa preko patronažnih službi pruži savet i podrška ljudima. Apelujem na sve koji prepoznaju takav problem, da je ovo način na koji bi mogli da preveniramo slične slučajeve - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da "Halo beba" radi od 2002. godine, a od tada je imala imali više od dva miliona poziva, dok u ovom trenutku imaju u bazi podataka 280.000 beba.

- To su podaci na kojima bi im pozavidele mnoge bogatije zemlje, koje nemaju na ovako dobar način organizovanu patronažnu službu - rekao je Radojičić i dodao da i predstavnici SZO i drugih evropskih zemalja ocenjuju da je služba "Halo beba" na visokom nivou.

Dobro funkcionisanje službe je posebno značajno s obzirom na demografsku politiku koju vodi Srbija, ukazao je Radojičić i precizirao da Grad u tu službu investira oko 7,5 miliona dinara godišnje.

Direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje i jedan od tvoraca savetovališta Dušanka Matijević kaže da je namera bila da se formira jedno telefonsko savetovalište koje bi pružilo savete i podršku roditeljima u periodu u kojem je porodica najranjivija - kada dođe beba.

Ona je pojasnila da se podaci iz svih porodilišta slivaju u Gradski zavod za javno zdravlje, o otpuštenim porodiljama, u danu kada budu otpuštene iz bolnice.

Zatim patronažne sestre koje rade u telefonskom savetovalištu prave trijažu tih poziva i pošalju patronažnim službama domovima zdravlja, te zovu porodicu istog dan kada porodilja izađe iz porodilišta da kažu da će im sutra u posetu doći patronažna sestra da im pomogne oko novorođene bebe.

- Na taj način obezbeđujemo kontinuitet zdravstvene zaštite između porodilišta i doma zdravlja - podvukla je Matijević.

Uz to, podsetila je, na broju "Halo bebe" 24 sata radi telefonsko savetovalište.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track