EKSKLUZIVNO KURIR TV SA TRGA REPUBLIKE DAN PRE ROKA: Prošetajte prvi sa nama novim Trgom republike! Pogledajte UŽIVO snimke dronom i PRVI SNIMAK VRAPCA! Pametne klupe, senzori, stubići, proradile trole i autobusi!
Foto: Zorana Jevtić

U NOVOM RUHU

EKSKLUZIVNO KURIR TV SA TRGA REPUBLIKE DAN PRE ROKA: Prošetajte prvi sa nama novim Trgom republike! Pogledajte UŽIVO snimke dronom i PRVI SNIMAK VRAPCA! Pametne klupe, senzori, stubići, proradile trole i autobusi!

Beograd -

Prošetali smo se novim Trgom republike, pogledajte samo na Kuriru kako taj deo Beograda sada zaista izgleda

BEOGRAD - Uoči nove školske godine, a kako je ranije i obećao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, od subote 31. avgusta Trg republike ponovo će biti otvoren za saobraćaj.

1 / 59 Foto: Zorana Jevtić

Dan pre najavljenog roka, građani će dobiti na upotrebu rekonstruisane saobraćajnice i plato na Trgu.

1 / 39 Foto: Kurir TV Printscreen

Prošetaćemo se novim Trgom republike i moći ćete uživo da vidite kako taj deo

Beograda sada zaista izgleda.

Rekonstruisani Trg republike ima pametne klupe sa besplatnim internetom gde ćete moći da napunite mobilni, senzore za temperaturu, potapajuće stubiće...

foto: Kurir Tv Printscreen

Proradile su i linije gradskog saobraćaja - trole i autobusi koji nisu tuda saobraćali zbog radova, a jutros su vraćeni na stare trase.

foto: Kurir TV Printscreen

Površina obuhvaćena rekonstrukcijom iznosi blizu 1,5 hektara, od čega je dve trećine namenjeno pešacima i njihovom kretanju.

Pogledajte prvi snimak vozila vrabac, koje će besplatno prevoziti Beograđane i goste prestonice po pešačkoj zoni...

Inače, svi radovi na Trgu republike završeni su 55 dana pre roka i trg u novom ruhu pušten je jutros u devet sati i za pešake i za saobraćaj.

Ovo je raskošna i prostrana pešačka zona koju krase drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je i 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobraćajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku...

foto: Kurir TV Printscreen

Na trgu je postavljeno 100 svetiljki na daljinsko upravljanje cije svetlo može da se prilagodava događajima koji se na Trgu organizuju, parking za bicikle i potapajući stubići sa kamerama... Sve je i rađeno s ciljem da se dobije što više prostora za pešake, da ima više zelenila, besplatan vaj-faj, najbolja rasveta u gradu...

Taj prostor će sekoristiti za manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija...

VESIĆ: Nemački sistem potapajućih stubića od danas u centru Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da od danas u najužem centru Beograda, na obodu pešačke zone, radi sistem potapajućih stubića kakav postoji u Berlinu i drugim nemačkim gradovima.

foto: Zorana Jevtić

“Postavili smo 15 potapajućih stubića na7 lokacija na obodima pešačke zone. Svaka lokacija opremljena je sa kamerama i interfonom. Sistem upravljanja je putem TAG sistema. Vozilo koje ima rešenje Sekretarijata za saobraćaj Skupštine grada Beograda zavisno od režima ulaska koji mu je dodjeljen (6-9h za dostavna vozila, 00-24h za stanare u pešačkoj zoni, 00-08h za posebna vozila) mogu da ulaze automatski tako što kamera “očitava” tablicu samo na jednoj ili više lokacija, zavisno od rešenja Sekretarijata.

Svi ulazi se nadgledaju putem kamera od 0-24 sata iz Monitoring sobe u garaži Obilićev venac kao i iz Kontrolno-operativnog centra u Masarikovoj ulici”, rekao je Vesić. On je objasnio da stanovnici pešačke zone mogu od 0-24 sata da se informišu o načinima korišćenja potapajućih stubića na telefon 011 - 263 95 75.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja