RAČUNI VEĆI OD OKTOBRA: Evo šta će Beograđani još plaćati od jeseni
Foto: Profimedia

nameti

RAČUNI VEĆI OD OKTOBRA: Evo šta će Beograđani još plaćati od jeseni

Beograd -

Beograđanima će od oktobra stići uvećani računi za vodu. Iako cena utrošene najdragocenije tečnosti bar zasada ostaje nepromenjena, izmenama odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, koju su usvojili odbornici na sednici Skupštine grada u četvrtak, kao nova naknada na računima uvodi se stavka - cena za pogonsku spremnost sistema. Novi namet trebalo bi da iznosi 118 dinara mesečno po računu.

Kako se navodi u usvojenom dokumentu, korisnicima će JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" naplaćivati cenu za isporučenu vodu na osnovu kubnog kvadratnog metra, kao i novi dodatak cenu za pogonsku spremnost sistema, koja je fiksna, nezvanično saznaju Novosti.

- Cena za pogonsku spremnost je visina mesečne novčane naknade u fiksnom iznosu za održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, stoji u obrazloženju.

- Potrošači su dužni da komunalnom preduzeću plaćaju mesečno ovu naknadu bez obzira na količinu utrošene vode, obrazlaže se.

foto: Profimedia

U JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" potvrdili su nam da će računi biti korigovani.

- Ova odluka se ne odnosi na cenu vode, koja ostaje ista, što znači da voda neće poskupeti, navode u ovom preduzeću.

- Kao posebna dodatna stavka na računu će biti uvršćena naknada za pogonsko održavanje sistema, kažu.

Početkom godine, gradonačelniku Zoranu Radojičiću je stigao zahtev od ovog komunalnog preduzeća u kom se traži povećanje cene vode za 11 odsto, što je oko 150 dinara. Taj zahtev do danas nije uvažen, pa će za građane, dok prvi čovek Grada ne odluči drugačije, cena dragocene tečnosti ostati do daljeg ista.

Poslednji put cenovnik JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je izmenjen 2016. godine. Od tada cena potrošene tekuće vode iznosi 56,63 dinara po kubnom metru za domaćinstva, kao i 22,89 po kubiku za odvođenje otpadnih voda.

Ovakva odluka usvojena je i u Subotici u oktobru prošle godine.

U ovom gradu naknada za pogonsku spremnost sistema za sve kategorije korisnika iznosi 80 dinara po svakom računu.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track