Najnovije vesti

BEOGRAD JE POZITIVAN Vesić: Potvrđen kreditni rejting glavnog grada
Foto: Zorana Jevtić

zamenik gradonačelnika o velikom priznanju i napretku

BEOGRAD JE POZITIVAN Vesić: Potvrđen kreditni rejting glavnog grada

Beograd

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je međunarodna kreditna agencija Mudis (Moody's) potvrdila kreditnu ocenu Beograda kao i da je popravila kreditni izgled grada Beograda u "pozitivan".

 

" Međunarodna kreditna agencija Mudis potvrdila je kreditnu ocenu grada Beograda (BCA) Ba3 koji je identičan rejtingu koji ima Republika Srbija.

 

Agencija je poboljšala kreditne izglede grada Beograda iz 'stabilno' u 'pozitivno' što je veliko priznanje za Beograd ", rekao je Vesić. To popravljanje prognoze kreditnog rejtinga posledica je ne samo stabilnih finansija grada Beograda i domaćinskog poslovanja već i poboljšanja poslovne klime u Srbiji, naveo je zamenik gradonačelnika.

 

"Mudis veruje da će poboljšani realni izgledi za ekonomski rast zemlje pozitivno uticati i na rast prihoda grada Beograda. Kao rezultat svih ovih činilaca, Mudis očekuje da će fiskalni učinak Beograda ostati dobar, sa bruto operativnim bilansom od 12 do 14 odsto operativnog prihoda u 2019/20. godini", rekao je Vesić.

 

 

On je dodao da u izveštaju međunarodne kreditne agencije piše da potvrda o rejtingu grada Beograda odražava čvrste i zdrave finansijske osnove grada, dobro i uravnoteženo upravljanje budžetom, o čemu svedoče i njegovi visoki kapaciteti za samofinansiranje i dug koji je u opadanju.

 

Agencija je ocenila da će rejting grada Beograda, u čijoj osnovi je opadajuća zaduženost i teret direktnog duga od 44 odsto operativnog prihoda na kraju 2018. godine, ograničeni zahtevi grada za zaduživanjem i stroga kontrola nad trošenjem budžetskih sredstava, doprineti stabilizaciji neto direktnog i indirektnog duga na oko 50 odsto operativnog prihoda u naredne dve godine, saopštio je Beoinfo.

 

"Da bi građani mogli da uporede kako je to bilo ranije direktni i indirektni dugovi Beograda 2016. godine iznosili su 67 odsto operativnog prihoda, a 2014. godine ogromnih 101,2 odsto operativnog prihoda što najbolje pokazuje kako

je bivši gradonačelnik Đilas prezadužio Beograd", poručio je Vesić.

 

 

Međunarodna kreditna agencija je konstatovala da "Grad Beograd ima važnu ulogu u nacionalnoj privredi, kao glavni i najrazvijeniji grad u Srbiji sa oko 40 odsto učešća u nacionalnom bruto domaćem proizvodu zemlje".

 

Vesić je čestitao i Novom Sadu na dobijanju istog kreditnog rejtinga i istog kreditnog izgleda kao i Beograd.

 

"To je najbolji dokaz da se politika finansijske discipline sprovodi u svim lokalnim samoupravama i da se Srbija pođednako razvija. Beograd to pozdravlja. Bravo za naše kolege iz Novog Sada",rekao je Vesić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...