POKRENI SE KAO JEDAN: Beograd se danas zeleni, obeležava se svetski dan  cerebralne paralize (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Beoinfo

970 zelenih balona

POKRENI SE KAO JEDAN: Beograd se danas zeleni, obeležava se svetski dan cerebralne paralize (FOTO)

Beograd -

U Beogradu je danas obeležen Svetski dan cerebralne paralize, a pod sloganom "Pokreni se kao jedan" na Trgu Republike okupile su se osobe sa invaliditetom s posledicama cerebralne paralize, članovi njihovih porodica i prijatelji.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević tom prilikom naglasila je da osobe sa cerebralnom i dečijom paralizom, zbog složenosti problema, nisu dovoljno uključene u tokove šire društvene zajednice.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

- Sekretarijat za socijalnu zaštitu pruža podršku Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, koji objedinjava rad 12 opštinskih udruženja sa ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa ove populacije. Takođe, naš Sekretarijat je Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda putem javnog konkursa za finansiranje programa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom u ovoj godini opredelio sredstva u iznosu od skoro četiri miliona dinara, kaže

Stanisavljevićeva.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Ona je podsetila da je u proteklih pet godina za realizaciju programa i projekata iz budžeta grada Beograda ovom udruženju transferisano više od 17 miliona dinara.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

- U znak podrške i solidarnosti sa osobama sa posledicama cerebralne paralize, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, treću godinu za redom, zelenom bojom svetleće Skupština Srbije, Most na Adi, Palata, Albanije i Fontana na Slaviji, dodale je Nataša Stanisavljević.

foto: Kurir.rs/Beoinfo

Ona je napomenula i da je pažnja javnosti danas na ovaj problem skrenuta sa simboličnih 970 zelenih balona, koji predstavljaju broj registrovanih članova sa cerebralnom paralizom u Beogradu, kao i kroz pripremljene programe koji govore o izazovima sa kojima se osobe sa cerebralnom paralizom svakodnevno susreću.

1 / 8 Foto: Kurir.rs/Beoinfo

U Srbiji, prema nezvaničnim procenama, ima oko 6.000 osoba sa posledicama cerebralne paralize.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track