VESIĆ NA SEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE: Donećemo važne odluke za bolji život građana
Foto: Tanjug/Tanja Valič

ODBORNICI I O REBALANSU BUDŽETA

VESIĆ NA SEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE: Donećemo važne odluke za bolji život građana

Beograd -

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda biće doneto više odluka koje su važne za poboljšanje života građana, a jedna od najvažnijih je rebalans budžeta, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ovogodišnji budžet je 134 milijarde dinara, a za sledeću godinu je predviđen budžet od 143 milijarde, rekao je Vesić za Tanjug i dodao da se rebalans donosi zato što je Vlada Srbije donela odluku o povećanju plata zaposlenima u državnoj upravi.

Vlada je, naveo je, donela odluku da se od prvog novembra zaposlenima u kulturi povećaju plate za 10 odsto, zaposlenima u socijalnim, predškolskim i školskim ustanovama 9 odsto i zaposlenima u državnoj upravi osam odsto.

"Ovim rebalansom obezbeđujemo da im u novembru i decembru isplatimo veće plate i da sa isplatom većih plata nastavimo u sledećoj godini što je predviđeno budžetom za narednu godinu", naveo je Vesić.

Pored toga, istakao je, rebalansom se obezbeđuje i novac za solidarnu pomoć zaposlenima.

"Grad Beograd je prva lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu zaredom isplaćuje solidarnu pomoć zaposlenima. Mi isplaćujemo 41.800 dinara zaposlenima u komunalnim preduzećima. Prošle godine smo to isplatili zaposlenima u upravi, sada ćemo ponovo isplatiti zaposlenima u upravi, zato i donosimo rebalans", rekao je Vesić.

Podsetio je da je prvi put ove godine počela da se isplaćuje solidarna pomoć i zaposlenima u institucijama čiji je osnivač Grad Beograd.

"Vaspitači u predškolskim ustanovama su dobili 20.000 dinara solidarnu pomoć u februaru. Pored toga, zaposlenima u predškolskim ustanovama Grad Beograd obezbeđuje šest odsto veću platu u odnosu na povećanje koje daje Republika. Isplatićemo ove godine zaposlenima u kulturi, u ustanovama socijalne zaštite takođe solidarnu pomoć od 20.000 dinara i obezbedićemo novac za kupovinu paketića za sve zaposlene kako u upravi, tako i u komunalnim preduzećima", rekao je Vesić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je dodao, svi koji danas ne učestvuju u sednici grada glasaju protiv povećanja plata što je, dodao je, loša poruka jer postoje pitanja koja ne treba da budu stranačka, kao što je pitanje da li zaposleni u upravi treba da imaju veće plate.

Vesić je naveo da je na dnevnom redu sednice i odluka o sufinansiranju radova na održavanju zgrada.

Ta odluka je, dodao je, istorijska za Beograd jer će omogućiti da Grad i gradske opštine učestvuju zajedno sa stanarima u uređenju fasada.

"Grad je Beograd je u poslednjih pet godinauredio skoro 500 fasada, ali one su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, one su kulturno dobro i mogli smo da ih uređujemo jer imamo pravni osnov da ulažemo u nešto što je kulturno dobro", rekao je Vesić.

Dodao je da postoji mnogo veći broj fasada u stambenim zgradama koje nisu pod zaštitom i u koje decenijama nije ulagano.

"Kada bude doneta ova odluka, opštine će moći legalno, u skladu sa zakonom da daju deo novca za uređenje fasada. Dodatak koji mi dajemo za fasade mogu da budu i do 90 odsto, zavisno od toga koliko je oštećena fasada", rekao je Vesić i dodao: "Skupština stanara će se obraćati opštinama sa kojima će potpisivati ugovor. Opštine će obezbeđivati deo sredstava, stanari drugi deo sredstava i zajedno sa stanarima krećemo u uređenje velikog broja fasada u gradu".

Vesić je naveo da je, između ostalog, na dnevnom redu i odluka o dostavnim vozilima prema kojoj će biti ograničeno vreme u kojem dostavna vozila mogu da rade, osim u slučaju da objekti u koje se dostavlja roba imaju svoj parking.

Tako će, pojasnio je, oni koji nemaju svoja parking mesta za dostavna vozila, robu moći da dostavljaju od 20 sati do sedam ujutru.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track