Najnovije vesti

MAJKA TUČE TROJE DECE, ĆERKU JE NOŽEM POGODILA U ČELO! Sud ih uzeo od oca, jer ih otuđuje i dao majci! Evo šta kažu deca
Foto: Shutterstock

postupak se vodi i protiv oca

MAJKA TUČE TROJE DECE, ĆERKU JE NOŽEM POGODILA U ČELO! Sud ih uzeo od oca, jer ih otuđuje i dao majci! Evo šta kažu deca

Beograd

Advokat Milisav Čogurić tvrdi da jedna majka već tri godine fizički povređuje bliznakinje (14) i dečaka (8), a da joj je, nakon razvoda sud ipak dodelio decu. U Gradskom centru za socijalni rad Beograd kažu da nije bilo nepravilnosti u ovom postupku.

Ovu, dramatičnu priču jedne porodice iz Beograda (imena poznata redakciji lista Večernje novosti), koja ima troje dece, dve ćerke bliznakinje od 14 godina i sina od osam godina otkriva advokat Čogurić, punomoćnik oca.

Naime, prema rečima advokata, sina je tukla klompom po glavi i nogama, letvom po glavi. Jednu ćerku je nožem pogodila u čelo, drugu šipkom od usisivača tukla po nozi. Udarala ih je pesnicom u lice, pravila rasekotine nožem i ključem po licu. I pored mnogobrojnih dokaza o nasilju nad decom, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu je u novembru prošle godine majci dodelio puno starateljstvo, a oca, sa kojim deca imaju odličan odnos, lišila roditeljskog prava.

- Majka je decu povređivala u očevom odsustvu i ona su 2017. počela da mu se žale. Kada je ćerku nožem pogodila iznad oka, otac je zatražio razvod braka. Majka se odselila u svoj stan, a deca su ostala sa njim. Lekari iz Tiršove su tada utvrdili kontuziju glave i slučaj prijavili policiji, koja je protiv majke podnela krivičnu prijavu - priča Čogurić.

Sudija Trećeg osnovnog suda je, kaže Čogurić, u januaru 2018. doneo odluku da ćerke budu sa ocem, a sin vikendom, i da majka zbog nasilja ćerke može da viđa jednom nedeljno, sat vremena, i to u kontrolisanim uslovima.

- Međutim, u maju se dešava volšeban preokret kada isti sudija ne uzima u obzir dokaze o nasilju, već na predlog Centra za socijalni rad Novi Beograd decu prebacuje kod majke, jer ih navodno otac otuđuje. Nasilje nad njima se posle toga nastavlja. Šestogodišnjem sinu je pretila da će ga smestiti u mentalnu ustanovu, jer je zalepio žvaku za sto. Ćerki koja je gledala televiziju, iznad glave je iscedila krpu za brisanje toaleta. Otac je Centru za socijalni rad i tužilaštvu predao mnoštvo lekarskih izveštaja i medicinskih veštačenja o fizičkim povredama dece, jer su po telu imala hematome i vidljive povrede i posekotine.

U Gradskom centru za socijalni rad Beograd ističu da ne mogu da iznose detalje konkretnog slučaja, jer su u obavezi da čuvaju poverljivost. Međutim, navode da je predmet bio kod zaštitnika građana, koji je utvrdio da ne postoje nezakonitosti i nepravilnosti u radu Gradskog centra.

- Stručni organ Ministarstva za rad i socijalnu politiku kontrolisao je i analizirao predmet i konstatovao da je postupano po zakonu i pravilima i standardima stručnog rada - kategorični su u Centru.

Advokat Čogurić kaže i da je njegov klijent od Centra i tužilaštva tražio da se deca zaštite, ali "da su se na to oglušili". U međuvremenu, Institut za mentalno zdravlje uradio je psihijatrijsko veštačenje svih u porodici, koje je, kaže Čogurić, utvrdilo da otac i deca nemaju dijagnoze, da mališani verodostojno pričaju o majčinom nasilju i da nisu sklona laganju. Ustanovljeno je da su deca privržena ocu i da osećaju izrazitu odbojnost prema majci.

U Trećem osnovnom tužilaštvu navode da su preduzete dokazne radnje, da su saslušani majka i otac i urađeno psihološko-psihijatrijsko veštačenje. Naglašavaju i da se u istom predmetu vodi postupak i protiv oca za nasilje u porodici.

Sudija nije dužan da objašnjava

U Trećem sudu su objasnili da predmet još nije poslat u Apelacioni sud, jer u spisima "još nemaju dokaza da je punomoćnik oca, koji se žalio na presudu, primio odgovor na žalbu punomoćnika majke". Kažu i da je javnost isključena iz tog predmeta, pa podaci predstavljaju službenu tajnu, koju su dužni da čuvaju svi učesnici u postupku. Navode i da sudija nepristrasno vodi postupak i da je slobodan u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanja činjenica i primeni prava, te da nije dužan nikome da objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno stanje.

(Kurir.rs/Večernje novosti, S.J.M.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...