VLADA IZ URGENTNOG IMA JAKU PORUKU ZA SRBIJU: Narode, tu smo za vas i ne tražimo ništa osim da i vi budete tu za sebe!
Foto: Zorana Jevtić

oglasio se na fejsbuku

VLADA IZ URGENTNOG IMA JAKU PORUKU ZA SRBIJU: Narode, tu smo za vas i ne tražimo ništa osim da i vi budete tu za sebe!

Beograd -

Uveli smo od jutros lakat pozdrav, zamenio je čuveni "baci kosku - zagrljaj " pozdrav... Svašta se menja...

BEOGRAD - Na društvenoj mreži Fejsbuk oglasio se Vladimir Đorđević, tehničar u Urgentnom centru u Beogradu, koji je u svoje i ime kolega zamolio ljude širom Srbije da se pridržavaju zabrsne kretanja ali i higijene.

U statusu na Fejsbuk grupi "Podrška medicinskom i farmaceutskom osoblju Srbije" opisao je radni dan u Urgentnom centru u vreme korone.

Ovo su njegove reči...

Dan prvi 16.3.2020

- Danas sam proveo prvih 12 h vanrednog stanja u svom Urgentnom centru. Bilo je različitih i pomešanih osećanja, raznih pokušaja, ideja, puno želja, predloga ali na kraju najviše nepotpunih odgovora i znakova pitanja. Ali niko nije kriv za to. Mnogima od nas je ovo prvi put, iako nismo baš kratko ovde. Sastanak za sastankom. Poziv za pozivom. Pacijent po pacijent.

foto: Facebook Printscreen

Drugačije je... nije to onaj moj stari Urgentni centar gde je sve jasno kao dan, gde su protokoli svetinja gde svaki m³ vazduha ima neku ulogu u radu i pomaže sam ili ga mi sami iskorišćavamo da bi služba opstala i radila. Ovo je nešto novo. Odjednom nemaš tu planinu samopouzdanja na leđima, koja te nosi. Nestala je, možda se prikrila, a umesto nje na ramena mi se popelo jedno potpuno nepoznato i čudno crno brdo - ime mu je strah od nepoznatog. Nisam navikao na njega. Sputava me, ograničava.

- Spolja sve je u redu i dalje šetaš punih pluća jer si i dalje tu na svom mestu, ali svakog trenutka ti je u glavi ono ŠTA AKO pa ponovo ŠTA AKO...

Uveli smo od jutros lakat pozdrav, zamenio je čuveni "baci kosku - zagrljaj " pozdrav... Svašta se menja. Ali menjamo se i mi. Menjamo se najviše u tome što kao nikada ranije u međusobnim pogledima tražimo sigurnost i hrabrost, ali i nadu da NEĆE BITI STRAŠNO...

foto: Facebook Printscreen

Na vestima saznajemo jos statistike. Sve što ljudi na vlasti zabranjuju narod upravo čini. To vodi u propast i njih i nas, a ne mora tako biti.

Biranim rečima, on se nakon toga obratio i nama, građanstvu, svakom stanovniku Srbije, sa jednom velikom molbom u ime čitavog medicinskog tima - da budemo tu sami za sebe i da se pazimo, pošto je to jedini način da se njihov trud i zalaganje, ta borba za svaki život i svakog pacijenta budu uspešni.

Nije propustio da navede imenom svakog kolegu iz Urentnog centra sa kojima svakodnevno vodi bitku za svakog pacijenta.

- Zato vas molimo, narode, i smo tu za vas i ne tražimo ništa osim da i vi budete tu za vas same a mi ćemo naše uraditi, u to budite sigurni! Ne činite protiv sebe, ne činite protiv nas jer nas čeka velika zajdnička borba i tu moramo pobediti zajedno jer poraz ovaj put ne dolazi u obzir!

Ovo su reči svakog Marka, Peđe, Vlade, Mileta, Amira, Kose, Irene, Isidore, Danijele, Danijela, Ivane, Milana, Dmitrija, Stojana, Ivanke, Bojane, Slobodana, Bude, Savke, Gorane, Vladane, Tanje, Miloša, Voje, Saleta, Vaska, Mirjane, Maje, Višnje, Maše, Nikole, Olje, Tijane, Milice.....

Ovo su reči svih onih koji će narednih nedelja dati i poslednji atom svoje snage zanemarujući sebe da vas spasu od kako kažu nevidljivog neprijatelja.

Budimo složni!

(Kurir.rs/Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja