BEOGRAĐANKA NA MUKAMA ZBOG 5 KNJIGA: Biblioteka je tužila jer nije vratila romane, sad mora da plati 90.000 dinara
Foto: Profimedia, Shutterstock

uzela literaturu kao srednjoškolka

BEOGRAĐANKA NA MUKAMA ZBOG 5 KNJIGA: Biblioteka je tužila jer nije vratila romane, sad mora da plati 90.000 dinara

Beograd -

Beograđanka N. S. nedavno je dobila presudu Prvog osnovnog suda, po tužbi Biblioteke grada Beograda, da mora da plati gotovo 90.000 dinara jer pre osam godina, kao srednjoškolka, nije biblioteci vratila pet knjiga, čija je ukupna vrednost procenjena na 6.831 dinar.

Naime, odluka suda stigla je na izvršenje i u njoj se navodi da literaturu mora da vrati ili da plati 6.831 dinar sa zateznom kamatom. Sudski troškovi iznose još 53.000, pečat 6.000 dinara, a na "ceh" se dodaje i 10 dinara po danu kao kazna za prekoračenje roka za vraćanje knjiga, što je još 3.600 po godini, od marta 2012. godine.

Za ovu odluku, za koju se ispostavilo da je doneta još 2017. godine, saznala je sasvim slučajno u banci, kada je otišla da zatvori račun koji je otvorila na zahtev omladinske zadruge, ali ga nikada nije koristila. Tom prilikom službenica joj je saopštila da je račun u blokadi.

Tim tragom otkrila je da ju je Biblioteka tužila za knjige uzete pre gotovo deceniju, a kako je rekla, nijedan poziv do nje nije stigao, pa nije ni znala da je "gone".

- Najpre sam kod izvršitelja kojem je pripao moj predmet saznala da treba da platim 6.831 dinara za vrednost knjiga, zatim 53.000 sudskih troškova, kao i deset dinara po danu kao kaznu za prekoračenje roka za povratak knjiga. Otišla sam, potom, u Biblioteku, gde su mi rekli da je njihova računica slična, ali da konačan iznos treba da odredi Pravobranilaštvo. Tamo sam saznala da se ova kazna od deset dinara po danu odnosi na deset dinara po knjizi, a ne za pet ukupno, pa je iznos drastično skočio - prepričava borbu sa birokratijom N. S.

Posle obilazaka šaltera u Pravobranilaštvu, gde je, kako je rekla, bilo i neljubaznosti, jedino joj je preostalo da Biblioteci grada Beograda napiše molbu i zamoli da joj umanje makar deo duga, jer je kao diplomirani defektolog nezaposlena. U dopisu će navesti i da nije znala za tužbu, da joj pozivi nisu stizali, jer je kuća u kojoj je živela srušena još 2008. godine, zbog čega poštar nije mogao da joj ih uruči. Knjige je u međuvremenu pronašla i vratila na police Biblioteke.

- Zaista mislim da knjige treba da se vraćaju u biblioteku i želim da rešim problem. Ali sam isto tako razočarana što sam dospela do izvršitelja zbog pet knjiga i primećujem da mi neki ljudi u institucijama ne veruju, iako na sve načine pokušavam da im objasnim šta se događalo i da dođemo do rešenja koje je u interesu svih - kaže N. S.

Prema rečima izvršiteljke Svetlane Manić, kojoj je dodeljen predmet N. S. u postupku izvršenja, određeno je oduzimanje knjiga od dužnika, ali on nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.

- Proverom imovine dužnika pronađen je samo račun kod banke, pa je određeno sprovođenje na novčanim sredstvima na računu. Terenskom proverom adrese od strane policijske stanice utvrđeno je da je dužnik prijavljen na nepostojećoj adresi i da tu ne postoji stambeni objekat - rekla je Manićeva.

Jedina olakšica koju zakon omogućava N. S. jeste da dug plati na rate. Kako nam je potvrđeno, u momentu kada je pokrenut postupak izvršenja on može da traje sve dok se dužnik ne zaposli i ne zaradi novac da vrati dug.

Inače, objekti među kojima je bila i kuća N. S. su srušeni, a stanari su dobili stanove u zgradi na drugoj adresi. Međutim, tu još ne mogu da se prijave i promene adresu, jer zgrada nije legalizovana.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja