Najnovije vesti

U KOVID DELU BOLNICE SVETI SAVA 54 PACIJENTA S MOŽDANIM UDAROM: Popunjeni skoro svi kapaciteti, 8 obolelih na respiratoru
Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

trenutno rade u dvojnom režimu

U KOVID DELU BOLNICE SVETI SAVA 54 PACIJENTA S MOŽDANIM UDAROM: Popunjeni skoro svi kapaciteti, 8 obolelih na respiratoru

Beograd

Drugi sprat bolnice namenjen za kovid pacijente

U kovid delu bolnice "Sveti Sava" trenutno se leče 54 kovid pacijenta sa moždanim udarom, kaže direktorka te zdravstvene ustanove Marjana Vukićević i dodaje da je osmoro pacijenata sa teškom kliničkom slikom na respiratoru.

Ona je rekla da je drugi sprat bolnice namenjen za kovid pacijente, da je za njih izdvojeno celo odeljenje sa 60 postelja i da su skoro popunjeni svi kapaciteti.

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

"Trenutno su u bolnici zbrinuta 54 kovid pacijenta od kojih je osam na mehaničkoj ventilaciji. To su najteži pacijenti koji zahtevaju kompleksnu terapiju, negu i praćenje", navela je ona.

Ističe da bolnica trenutno radi u dvojnom režimu, da zbrinjava i kovid pacijente sa moždanim udarom, ali i pacijente koji nemaju koronu.

Imaju i dve intenzivne nege za kovid i non kovid pacijente sa po deset respiratora i skoro su svi zauzeti.

Lečenje kovid pacijenata sa moždanim udarom duže traje, te je tako mnogo više prijema u bolniču nego otpusta.

Juče su otpuštena samo dva pacijenta, a primljeno je sedam bolesnika.

"Moždani udar se leči najmanje 12 dana, a kovid i duže, tako da će nama broj otpusta biti relativno mali jer smo od skoro u kovid sistemu", pojasnila je ona.

Navodi da je kovid dodatna smetnja oporavku pacijenata sa moždanim udarom.

Ccak i oni bolesnici sa blažim moždanim udarom ukoliko imaju upalu pluća zbog zaraze virusom korona imaju lošiju prognozu, jer su u pitanju "dve ozbiljne bolesti".

foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Dodala da je za pacijente sa moždanim udarom otežavajuća okolnost to što su mnoge banje, u kojima se nastavlja njihova rehabilitacija posle bolničkog lečenja, u kovid sistemu.

"Moramo naći način da pomognemo pacijentima i njihovim porodicama, jer kada pacijent dođe kući sa bolničkog lečenje mora mu se obezbediti dolazak fizioteraputa sa primarne ili sekundarne zdravstvene zaštite", navela je ona.

Upitana da li će se proširivati kapaciteti u njihovoj bolnici za kovid pacijente, ona je rekla da se planovi prave na dnevnom nivou i da će nastojati da pomognu svim pacijentima.

"Nastojaćemo da pomognemo svim pacijentima i kovid i non kovid, jer smo zato tu. Trenutno nam fale mesta za rehabilitacioni tretman ozbiljnih pacijenata i sutra ćemo verovatno to razmatrati na sastanku kovid direktora", zaključila je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...