Najnovije vesti

VESIĆ: Uskoro ćemo dostići 25 odsto revakcinisanih u Beogradu
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

zamenik gradonačelnika

VESIĆ: Uskoro ćemo dostići 25 odsto revakcinisanih u Beogradu

Beograd

Zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će narednih dana procenat revakcinisanih dostići 25 odsto punoletne populacije glavnog grada.

Vesić je rekao da je u Beogradu do juče vakcinisana više od jedne trećine ukupne punoletne populacije, i poručio da je vakcinacija jedini izlaz i da bi Lekarska komora trebalo da se pozabavi licenacama lekara koji šire laži o vakcini.

Naveo je da je sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 33,4 odsto građana Beograda, odnosno svaki treći Beograđanin.

- Do juče smo prešli 335.000 revakcinisanih, što je oko 24 odsto puplacije. U narednih nekoliko dana imaćemo 25 odsto, odnosno svakog četvrtog građanina revakcinisanog - rekao je Vesić na TV Pink.

Posebno je, kaže, ponosan na to da je u populaciji starijih od 65 godina u Beogradu više od 63 odsto vakcinisanih, i navodi da je od 1.000 starijih od 65 godina vakcinisano 630.

Naveo je da je sa jučerašnjim danom ukupno dato više od 800.000 vakciina, uključujući i prvu i drugu dozu vakcine.

Izrazio je zadovoljstvo što je Beograd juče prvi put od 22. februara imao manje od 1.000 zaraženih.

Vesić kaže da je od jutros omogućen rad bašti ugostiteljskih objekata, uz poštovanje svih mera, za šta se, podseća, Grad Beograd zalagao.

Naveo je da je prošlog petka sa medicinskim delom Kriznog štaba napravljen razuman kompromis u okviru koga je pronađena mogućnost da bašte rade, da se sačuvaju radna mesta, a da se istovremeno sačuva javno zdravlje.

- To što se mere popuštaju, suguran sam da će se i dalje popuštati kako situacija bude bolja, ne znači da je virus nestao i da ne moramo da poštujemo mere - ukazao je Vesić.

Naveo je da virus neće nestati i ostaće još dugo u opticiju i da zato treba da se čuvamo i vakcinišemo.

Vesić kaže da će na mobu medicinskog dela Kriznog štaba biti odloženo na nekoliko nedelja uvođenje beneficija za vakcinisane građane, ukljucujući i popuste za karte za pozorište, do sprovodenja vakcinisacije svih prijavljenih.

O antivakserima

Na pitanje koliko nas koštaju antivakseri, Vesić kaže da nas oni koštaju i ljudskih života.

- Možemo da pričamo oko toga da se dozvoli rad bašti, da li će tržni centri raditi, možemo pričari o merama, a ne o tome da virus ne postoji. Antivakseri tvrde da virus ne postoji, da ljudi ne mogu da se zaraze, što je netačno - kaže Vesić.

Naglasio je da svako ko priča da virus ne postoji svesno širi laži i neistine i krivično je odgvoran.

- Među njima, nažalost, ima lekara. To je sramota. To je pitanje za Lekarksu komoru da se bavi oduzimanjem licence tim lekarima antivakserima - rekao je Vesić.

On je rekao da ako ste lekar i lažete ljude preko interneta da je vakcina šećerna vodica svesno obmanjujete ljude, širite laži i zloupotrebljavate titulu.

- Ti lekari su sramota za sve druge lekare, i kolege koje se bore svaki dan u bolnici - kaže Vesić.

Povodom nedavnog privođenja pojedinih antivaksera, Vesić je rekao da oni nisu privedeni zato što ne žele da se vakcinišu.

- To je njihovo pravo, ali nemate pravo da širite laži preko interneta i da ubeđujete ljude da korona ne postoji - rekao je Vesić i naveo da je posebno skandalozno što se među njima jedan vakicinisao, a priča protiv vakcinacije.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...