DETE IMA STRAH DA IZAĐE IZ KUĆE: Snimak napada komšije na dečaka u Novom Beogradu uznemirio Srbiju, a priča ima ŠOKANTAN EPILOG
Foto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad

neverica

DETE IMA STRAH DA IZAĐE IZ KUĆE: Snimak napada komšije na dečaka u Novom Beogradu uznemirio Srbiju, a priča ima ŠOKANTAN EPILOG

Beograd -

Odluka javnog tužioca iz Beograda da ne pokrene postupak protiv nasilnika koji je u Novom Beogradu napao dvanaestogodišnjeg dečaka iz čista mira nasred ulice krajnje je skandalozna i zabrinjavajuća!

Lekari upozoravaju da je ovakav stav tužioca krajnje šokantan i nedopustiv jer dete ne mora imati vidljive povrede, a moraju se uzeti u obzir pretrpljene traume zbog napada.

Na snimcima sa sigurnosne kamere, podsetimo, jasno se vidi kako siledžija od 40 godina u subotu napada dečaka (12) ispred prodavnice u Novom Beogradu. Davi ga kapuljačom jakne i baca na beton posle čega je dete zadobilo podlive po vratu.

Javni tužilac je međutim ocenio da je dete pretrpelo samo lakše telesne povrede i da roditelji jedino mogu da angažuju advokata o svom trošku i podnesu privatnu krivičnu prijavu, a to znači da će u suprotnom nasilnik proći nekažnjeno?!

U Trećem osnovnom javnom tužilaštvu potvrđuju da je tužilac na osnovu policijske beleške i medicinske dokumentacije kvalifikovao lakše telesne povrede i uputio roditelje da podnesu privatnu tužbu protiv čoveka koji je napao dete.

Novi Beograd, napad, napad na dečaka
foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd

- U policijskom izveštaju navedeno je da je nepoznati muškarac jače povukao dete za ruku. Dečak se žalio na bolove, ali na telu se nisu videle povrede. Ponuđena mu je medicinska pomoć, koju je porodica odbila i naknadno donela medicinsku dokumentaciju gde su konstatovane lakše telesne povrede. Da je dete bilo napadnuto nekim predmetom, kao što je motka, bejzbol palica ili neko oružje, u tom slučaju bi bilo procenjeno da je detetu ugrožena bezbednost i reagovalo bi se po službenoj dužnosti kako predviđa Krivični zakonik - kažu u tužilaštvu.

Advokat Radiša Roskić, kojeg je angažovala porodica dečaka, kaže da je tužilac rutinski postupio u ovom slučaju jer je konstatovao da je mališan pretrpeo lakše telesne povrede i da sve ide na privatnu krivičnu tužbu, iako je dete već danima u katastrofalnom psihičkom stanju, a majka mora da ga vodi i vraća iz škole jer se dete plaši da izađe iz kuće.

- Mislim da je odluka tužioca skandalozna! Ne govorimo ovde o dve pijandure koje su sedele u kafani pa su jedan drugom lupili šamar. U tom slučaju bi bilo reči o lakšim telesnim povredama. Ovde se radi o muškarcu, čoveku 30 godina starijem od deteta, koji ga maltretira i vuče po ulici. Društvo ovo mora da osudi, a Srbija mora da stane uz ovog dečaka, jer tako staje uz svu decu. Da naglasim, naša država se obavezala prema konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta na preduzimanje mera za sprečavanje i zaštitu dece od svih oblika nasilja u društvenoj zajednici, ali očigledno da to u ovom slučaju nije ispoštovano - kaže Roskić i dodaje da je dečak nakon napada nekoliko puta išao kod psihologa na razgovore.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track