TOP 20 ZELENIH OAZA U I OKO BEOGRADA: Evo gde možete da pobegnete od sunca i odmorite u debeloj hladovini
Foto: Shutterstock

Kad užari gradski asfalt

TOP 20 ZELENIH OAZA U I OKO BEOGRADA: Evo gde možete da pobegnete od sunca i odmorite u debeloj hladovini

Beograd -

Kad se užari gradski asfalt i upekne sunce Beograđani krenu u potragu za dragocenim "zelenim zlatom" u kojem vlada debeli hlad. Leto je počelo i temperature su već uveliko počele da rastu, zato vam donosimo 20 sjajnih ideja koje predstavljaju savršeno utočište u vrelim letnjim danima, a koje se nalaze u i oko Beograda.

ZELENA OAZA NA 50 KILOMETARA OD BEOGRADA: Kako je na ovoj planini kvadrat dostigao 1.000€?

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se do kraja sedmice zadržati veoma toplo vreme. Najviša dnevna temperatura biće od 34 do 37 stepeni, objavljeno je na sajtu RHMZ. Na području Bačke, Srema, Beograda i zapadne Srbije na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. Budući da je leto tek počelo, ovo su mesta u kojima ćete uvek moći da pronađete spas od vrućine.

Pionirski park

Pionirski park, ukupne površine nalazi se u najužoj centralnoj zoni Beograda, koja predstavlja kulturno, upravno-administrativno i trgovačko sedište prestonice. Današnji Pionirski park, a nekadašnja Dvorska bašta, čini zaštićenu okolinu nepokretnih kulturnih dobara: zgrade Starog dvora - danas zgrada Skupštine grada Beograd i Novog dvora - danas sedište predsednika Republike Srbije.

Andrićev Venac, Andrićev Venac panorama, Pionirski Park, Pionirski Park panorama
foto: Shutterstock

Prostor Parka danas čine tri prostorno različite podceline: prva – uz Ulicu kneza Miloša, rešena u pejzažnom (slobodnom) stilu, predstavlja najveći i najkvalitetniji deo Parka sa najviše kvalitetnog dendrološkog rastinja. Drugu celinu čini cvetni parter ispred zgrade Skupštine grada, bez visokog rastinja, a treću, ka Ulici kralja Milana sa fontanom, čini bogato uređen cvetni parter i dva bočna dela prema zgradama dvorova sa nešto pojedinačnih visokih četinara i lišćara.

Kažu, da je ovaj park bio omiljeno mesto za šetnju i inspiraciju našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. Iz pijeteta prema njegovom delu, u neposrednoj blizini, prema ulici Kralja Milana, taj deo je rekonstruisan i nazvan Andrićev venac.

Tašmajdanski park

Reč je o jednom od najvećih beogradskih parkova, koji je “ušuškan” između Bulevara kralja Aleksandra, Ilije Garašanina, Beogradske i Takovske ulice. Smešten u samom srcu Beograda, park Tašmajdan pruža mogućnosti za razne vrste rekreacije i zabave, a posebno je omiljen deci koje ovde uvek ima u velikom broju.

Tašmajdanski park je, baš kao i celi Beograd pretrpeo mnoga razaranja, razne okolnosti i druge nepogode, da bi polovinom prošlog veka konačno počelo uređenje parka. Već tada je predviđeno da Tašmajdan postane mesto za rekreaciju i sport, a do današnjeg dana je i ostalo glavni centar gradskih zbivanja.

Tašmajdan, Tašmajdanski Park
foto: Shutterstock

Generacije su odrastale uz Tašmajdan, pa je ovaj park mnogo više od obične gradske atrakcije koja privlači turiste. Iako Tašmajdan posećuje mnogo stranaca, ipak su Beograđani oni koji čine njegovu srž, pa ovde uvek možete sresti bake i deke sa unucima, školarce sa roditeljima ili studente sa obližnjih fakulteta.

Karađorđev park

Karađorđev park je autentično istorijsko mesto logora glavne ustaničke vojske i vojničkog groblja oslobodilaca Beograda pod Karađorđem 1806. godine. Od ustaničkog groblja, koje se nalazilo na velikom delu parka, ostalo je dvanaest nadgrobnih spomenika, postavljenih u niz prilikom uređenja parka. Knez Aleksandar Karađorđević podigao je 1848. na tom vojničkom groblju spomenik s natpisom: „U slavu i čast srb-junacima za otečestvo hrabro izginuvšim 1806. godine podiže spomenik ovdi."

Hram Svetog Save, Karađorđev Park, Karađorđev Park panorama, Hram Svetog Save panorama
foto: Shutterstock

Park je počeo da se formira posle podizanja spomenika, a znatno je proširen 1903. i 1904. godine, kada je napravljen venjak koji i danas postoji na maloj uzvišici. Pred Drugi svetski rat u parku je napravljeno sklonište, u kojem su 6. aprila1941. godine, za vreme nemačkog bombardovanja, našla smrt 192 nedužna Beograđanina, a kamena ploča na tom mestu podseća na tragičan događaj.

Park Manjež

Na ovom prostoru je do 1931. godine bio smešten Gradski konjički puk sa štalama i kasarnama. Današnji park upravo nosi ime po francuskoj reči “manege” što znači konjička škola. Staze parka Manjež vode između cvetnih aleja i visokog rastinja, do nekoliko spomenika i statua među kojima su i statue čuvenog poljskog kompozitora i pijaniste Frederika Šopena, i svetski poznatog mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista.

Park Manjež, Manjež
foto: Shutterstock

Park naročito oživi u vreme održavanje izložbi cveća koje se u ovom prostoru održavaju nekoliko puta godišnje. U sklopu parka nalazi se i zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, jednog od najvažnijih avangardnih evropskih pozorišta u Evropi.

Topčiderski park

Topčiderski park jedan je od najstarijih parkova u Beogradu, koji se prostire na površini od oko 13 hektara, u dolini Topčiderske reke i on vam je tu, u samom gradu, a kako uvek neke druge lokacije padnu mnogima na pamet, ovde ćete naći svoj mir.

Prelepa priroda, veliko zeleno prostranstvo, mir u kome se duša odmara, Milošev konak... Topčiderski park jedan je od najlepših u gradu. Prostrite ćebence, ponesite hranu, grickalice, kafu, razne rekvizite, uživajte! U blizini parka nalazi se i restoran gde možete da ručate ili da naručite hranu i vratite se na svoje ćebence. Takođe, uvek možete i naručiti i dostavu odakle god hoćete preko brojnih aplikacija.

Topčiderski Park, Topčider, Topčiderski Park panorama
foto: Shutterstock

Ovde je raj i za decu, jer iako nema igrališta, uživaće u vožnji rolera, bicikle... Naravno ponesite sve moguće sportske rekvizite i uživajte.

Zaštićeno područje „Topčiderski park“ se sastoji iz dva dela: Parkovski uređeni prostor i Park šuma. Parkovski uređeni prostor se ističe svojim posebnim prirodnim, kulturno-istorijskim i estetskim vrednostima. Današnji izgled prostora formirao se tokom više vekova.

Hajd park

Hajd park je imenjak istog iz Londona. Fizički predstavlja prirodni nastavak Košutnjaka i Topčidera, koji je razdvojen izgradnjom saobraćajnica. Uređenje je počelo tokom 1930-ih godina 20. veka. Otvoren je za građanstvo 1937, sa sedam kilometara pešačkih staza i dva kilometra konjaničkih, sa po jednim igralištem za manju i veću decu. Predstavlja zelenu oazu u gusto naseljenom delu Beograda i jedan je od deset parkova na opštini Savski venac. Otvoren je tokom cele godine.

Park je okružen trima velikim ulicama — Bulevar Vojvode Putnika, Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića i Topčiderski venac. U krug celom dužinom, nalazi se trim-staza za trčanje i rekreaciju, ukupne dužine oko 1.400 metara. Staza je posuta piljevinom, a oko nje su vežbališta za trening. U prednjem delu Hajd parka je fitnes na otvorenom, sa 12 sprava za vežbanje, postavljenih 2009. godine. Pešačke staze su asfaltirane, popločane i osvetljene. U centralnom delu parka postoji i uređeno dečje igralište sa nekoliko sprava.

Studentski park

Poznat i kao Pančićev park, zbog spomenika Josifu Pančiću, park se nalazi u centru grada, na Studentskom trgu.

Studentski Park, Studenski park panorama
foto: Shutterstock

U okolini parka se uzdižu neke od najvećih kulturnih simbola Beograda, među kojima su i Kapetan Mišino zdanje, Etnografski muzej, Zadužbina Ilije Kolarca, kao i Prirodno-matematički, Filozofski i Filološki fakultet.

Park prijateljstva

U debelom hladu mogu da uživaju i Novobeograđani i to u Parku prijateljstva, poznatijem i kao Park mira.

Večna Vatra, Park Prijateljstva, Park Prijateljstva panorama
foto: Shutterstock

U središtu parka se prostire Aleja mira, sa statuom cveta, a na sećanje žrtava u NATO bombardovanju je podignut spomenik Večne vatre. Park sadrži nekoliko dečijih igrališta i stazu za trčanje.

Park Gavrila Principa

Park Gavrila Principa se nalazi u naselju Savamala, a prostire se između ulica kneza Miloša, Admirala Geprata, Balkanske i Nemanjine. Pošto se ovde nekada nalazilo sedište Ministarstva finansija, ovaj park se do 2017. godine zvao Finansijski park.

park Gavrila Principa, Gavrilo Princip
foto: Shutterstock

Danas nosi naziv po spomeniku Gavrila Principa koji se nalazi u njegovoj sredini. Ovaj park postoji od 1836. godine, a izgrađen je u engleskom stilu.

Čuburski park

Ovaj park je nastao sredinom šezdesetih godina 20. veka kao pokušaj urbanizacije i bolje organizacije Vračara. Nekada se na prostoru središnjeg parka nalazilo romsko naselje sa nekoliko stotina stanovnika.

Čuburski park
foto: Printscreen Google Maps

Nalazi se u neposrednoj blizini Zanatskog centra Vračar, a oivičen je ulicama Maksima Gorkog, Orlovića Pavla, Cara Nikolaja II i Čuburskom ulicom.Površine je 7 hektara, au okviru parka se nalaze tri dečja igrališta, park za pse, skejp park, košarkaši teren i sezonski zabavni park.

Park Jelovac

Park Jelovac nalazi se u zemunskom naselju Kalvarija. Osnovu parka čini oblik trapeza popunjen dečijim igralištem, šetalištem, sportskim igralištem za fudbal, košarku i odbojku, klackalice, tobogani, ljuljaške i penjalice. Park Jelovac ima autentičnu boju koju mu daje nekoliko stotina stabla lišćara i četinara, kao i ukrasno šiblje.

Gradski park

Park, okružen listopadnim i zimzelenim drvećem, počeo je da se prema tadašnjim evropskim standardima uređuje krajem 19. veka formiranjem Malog parka. Kada je park proširen u Gradski park postao je prvi rekreativni javni prostor u Zemunu. Koliko je Gradski park značajan najbolje govori činjenica da je čak 15 stabala pod strogom zaštitom države. Prirodni spomenik Stabla čini devet stabala starih 110 godina - evropska tisa i kavkaska pterokarija.

Park Kalemegdan

Ovaj najveći park u gradu smešten je u središtu Beogradske tvrđave. Park čine dve celine: Veliki Kalemegdan, koji se prostire od Uzun Mirkove ulice prema Savi, i Mali Kalemegdan, okrenut prema Dorćolu. Veliki Kelemegdan bio je izgrađen kao pravi park, sa klupama i raznovrsnim rastinjem. Tu su postavljene brojne skulpture i spomenici koji podsećaju na važne istorijske trenutke, ali i istaknute ličnosti srpske umetnosti i kulture.

Kalemegdan
foto: Shutterstock

Za razliku od parka na Velikom Kalmegdanu, Mali Kalemegdan je još krajem 19. i u prvim decenijama 20. veka imao sadržaje namenjene razonodi posetilaca. Tu su gostovali cirkusi i zabavni parkovi i prikazivani kratki filmovi, pod velikom šatrom koja je imala sopstvenu dinamo-mašinu za proizvodnju električne energije. Ovde je radilo i prvo domaće lutkarsko pozorište „Kuku Todore”.

Botanička bašta "Jevremovac"

Lepotu u letnjem delu godine svakako ćete osetiti u beogradskoj botaničkoj bašti, koja nosi neobično ime Jevremovac, u znak sećanja na imanje koje je kralj Milan Obrenović, nasledio od svog dede Jevrema, i krajem 19. veka poklonio državi. Ceo prostor krasi staro zdanje Velike Staklene bašte – podignute 1892. godine.

Botanička bašta
foto: Ana Paunković

Ako krenete u šetnju ovim rajskim ostrvom u srcu grada, zadiviće vas bogatstvo od preko 250 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka. Posebna atrakcija Botaničke bašte je Japanski vrt – dekorisan biljem iz Zemlje izlazećeg sunca.

Košutnjak

Park-šuma i jedan od većih parkova u Beogradu jedno je od najpopularnijih gradskih izletišta. Nalazi se na nadmorskoj visini od 250 metara i na površini od 330 hektara, u gradskim opštinama Čukarica i Rakovica. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama. Verovatno je ime Košutnjak nastalo zbog košuta, kojih je nekad ovde bilo. Sve do 1903. gusta šuma bila je zatvoreno dvorsko lovište, a potom je Košutnjak otvoren i za građane.

Košutnjak
foto: Printscreen

U Košutnjaku su i dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportsko-rekreativni centar "Košutnjak" ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza. U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma.

Zabran

Izletište Zabran je šuma i park koji se nalazi na samo 20 kilometara od Beograda, a u blizini Obrenovca. 40 hektara prelepe prirode država je pre devet godina stavila pod zaštitu, a na ovom mestu svako može pornaći nešto za sebe.

Ovo mesto je idealno za ljubitelje prirode i one koji žele da pobegnu od buke i asfalta. Šetalište sa odmorištima pored puta, sa izletničkim drvenim klupama i natkrivenim stolovima, dovodi do plaže na Savi sa uređenim prilazima vodi, tuševima i pontonima. Leti se u Zabranu okuplja i veliki broj kupača, tako da se ovde možete rashladiti na dva načina, uživanjem u hladu ili kupanjem u Savi.

Bojčinska šuma

Na samo 30 kilometara od centra Beograda nalazi se prava oaza mira i tišine, Bojčinska šuma. Ova oaza mira i tišine, u blizini reke Save i nadomak Beograda, prava je lokacija za ljubitelje životinja i one koji vole da uživaju u prirodi.

Nalazi se na teritoriji opštine Surčin, i prostire se između naselja Progar, Boljevac i Ašanje i pripada rejonu Obedske bare.

Ova prirodna oaza u sebi krije veliki broj zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, i veoma je popularno među izletnicima koji vole da šetaju po stazama nad kojima se nalaze stabla graba, lipe, topole, i hrast lužnjak.

Zbog svojih prirodnih vrednosti, istorijskog značaja i očuvanih objekata sa spomeničkim svojstvima, Bojčinska šuma je još 1965. godine zaštićena kao memorijalni prirodni spomenik.

Bajfordova šuma (Banjička šuma)

Šuma se nalazi na teritoriji opštine Voždovac između Bulevara oslobođenja, ulica generala Pavla Jurišića Šturma i Crnotravske ulice. Šuma se prostire pored Bulevara oslobođenja u dužini 2.300 metara.

Nekada davno, na ovom prostoru nalazila se šuma koja je iskrčena da bi se gajilo povrće. Do Drugog svetskog rata tu je bilo vojno strelište a čitavom dužinom proticao je Banjički potok koji je izvirao negde u predgrađu Kraljice Marije (Gornji Voždovac – prostor od Voždovačke crkve do stambenog naselja Banjica) i ponirao iza glavne Autokomande.

zasadi drvo, drveće, drvo, šuma
foto: Shutterstock

Nakon rata dobrovoljnim akcijama od 1948. do 1950. godine ceo prostor je pošumljen. Unet je sadni materijal uglavnom mekih lišćara (pajavac, topola, bagrem, crni jasen,javor).

Generalni plan grada Beograda koji je usvojen 2000. god. tretira „Bajfordovu šumu“ kao zaštićeno prirodno dobro i kao takva je evidentirana na Karti trajnih dobara Beograda.

Zvezdarska šuma

Poznata je i pod nazivom "pluća Beograda" zbog svoje velike površine koju zauzima. Tačnije, Zvezdarska šuma sa svojih 145 hektara drveća i vegetacije, predstavlja pravu oazu zelenila.

suma, nestanak, dete
foto: Shutterstock

Danas najveći deo park-šume čine čiste ili mešovite vrste drveća, kao što su bagrem, crna topola i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, beli jasen, hrast lužnjak, crni bor i beli bor, kao i šumsko i ukrasno šiblje

Avala

Na samo 18 kilometara od centra Beograda nalazi se jedno od omiljenih beogradskih izletišta, planina Avala koja je obrasla listopadnom i četinarskom šumom.

Predstavlja mesto gde se ukrštaju istorija, prirodne lepote i nestvarni vidikovci. Posebnu zanimljivost predstavlja to što je Avala za samo 11 metara premašila granicu iznad 500 metara neophodnih za status planine. Kao takva, predstavlja najnižu planinu u centralnoj Srbiji.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja