ŠAPIĆ PREDOČIO PLAN: Novac za opštine našli smo odgovornim pristupom, rešićemo sve dugove i probleme građana, ovo su nove uniforme
Foto: BETA/Amir Hamzagić

REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

ŠAPIĆ PREDOČIO PLAN: Novac za opštine našli smo odgovornim pristupom, rešićemo sve dugove i probleme građana, ovo su nove uniforme

Beograd -

Gradonačelnik Aleksandar Šapić u podne održao prvu redovnu konferenciju za novinare

On je najpre izneo neke od najvažnijih tema koje su otvorene u proteklom periodu. Šapić je istakao da čitava Evropa ulazi u težak period koji nije bio očekivan i govorio je o predstojećem rebalansu budžeta kako bi grad u specifičnim uslovima mogao da funkcioniše.

- Odgovornim pristupom smo uspeli da nađemo novac i kako bismo pomogli gradskim opštinama. Pokusaćemo da im anuliramo sve nagomilane dugove, od kojih su neki višedecenijski - rekao je Šapić ističući da neće praviti razliku među beogradskim opštinama.

Istakao je i da je potrebna pomoć beogradskoj deci, đacima i zaposlenima u prosveti, a razmišlja se o vaučerima kakvi su deljeni do sada na Novom Beogradu.

Kada je reč o finansijama, grad će nastojati da ne traži novac od budžeta republike.

Aleksandar Šapić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Uređenje priobalja

Sredićemo priobalje, uredićemo beogradska šetališta, uvešćemo red među beogradske splavove. Donećemo jasnu odluku o tome gde koji splav može da bude, koja mu je veličina... - istakao je Šapić.

Regulisaće se cene i licitacije, odvođenje otpada, korišćenje infrastrukture, a to će biti rešeno posebnom gradskom Odlukom.

- Ukoliko ne budu ispunili uslove, oni će splavove morati da uklone - kazao je Šapić i istakao da će to, ukoliko bude potrebno, učiniti grad.

Šapić je najavio i rekonstrukciju Savskog šetališta.

Unifikacija radnika komunalnih preduzeća

Svi radnici javnih komunalnih preduzeća imaće jedinstvenu uniformu sa grbom grada Beograda i nazivom preduzeća.

Ovo je, kazao je gradonačelnik, veoma važno, kako bi građani, ali i nadležni mogli jasno da vide koje preduzeće u kom delu grada ima radnike i koje poslove, kao i na koji način, obavljaju.

Uređenje ulica

Veliki broj ulica biće rekonstruisan, što kada je reč o presvlačenju asfalta, što kada je reč o potpunoj rekonstrukciji.

Kadgod to bude moguće radovi će se obavljati i noću.

Blizu smo sporazumnog raskida ugovora sa KentKartom Šapić je istakao da je Grad blizu sporazumnom raskidu ugovora sa Kentkartom (sistem Beogradske kartice, poznat pod starim imenom "busplus").

- Čim budemo formirali naše preduzeće za prodaju karata i kontrolu novac će direktno ići na račun tog preduzeća - kazao je.

Aleksandar Šapić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Navodi da su razgovori bili korektni i da će grad, na kraju, preuzeti i samu kontrolu, a da će ceo posao biti obavljen verovatno i bez plaćanja penala.

Kako je istakao Šapić, grad planira da Sekretarijat za inspekcijske poslove, kao i Sekretarijat za poslove komunalne policije i deo službe Beoinfo bude integrisan u jedinstveni sekretarijat za inspekciju, nadzor, pomoć i komunikacije.

- Službe koje su neophodne da sarađuju na dnevnom nivou tako će biti umrežene. Komunalni milicajac treba da bude osoba koja će pre svega da bude na ulici, a ja ne znam koliko ste komunalnih milicajaca videli na ulici. Imamo mnogo pritužbi na buku, kafane koje mogu da rade i koje ne mogu da rade... - rekao je Šapić.

Aleksandar Šapić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Inspektori će biti uvezani sa ljudima koji će raditi na ulici i neće se više zvati komunalni milicajci.

- Moj predlog je da se on zove beogradsli lični - asistent, nadzornik... Beli beograds lični čovek koji će biti na usluzi Beograđanima, koji će biti tu kad deca dolaze i odlaze iz škole, koji će biti tu da ponudi kjudima informacije koje su neophodne. Da tom čoveku možete da priđete u svakom trenutku i pitate bilo šta u vezi sa gradskom upravom. On će imati kanal komunikacije kojim će doći do odgovora. On će da prati kad se neki semafor pokvari,kad se negde stvori gužva, incident...

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track