UPRAVNICA ZGRADE U NOVOM BEOGRADU NESTALA, KAO I NOVAC NA RAČUNU: Dugovi se nagomilali, stanari na mukama, a ovako je otkrivena
Foto: Youtube Printscreen

UPRAVNICA ZGRADE U NOVOM BEOGRADU NESTALA, KAO I NOVAC NA RAČUNU: Dugovi se nagomilali, stanari na mukama, a ovako je otkrivena

Beograd -

Nevolje u stambenim zgradama su različite, ali im je svima nešto zajedničko – kad god stanari ne mogu da se dogovore, i mali problem postane veći.

Primer za to je i zgrada u Ulici generala Ždanova na Novom Beogradu, gde su stanari sasvim slučajno saznali da izvršitelji mogu da im zakucaju na vrata, i to zbog ugovora koji je potpisala bivša upravnica stambene zajednice.

Četiri ulaza u jednoj zgradi u Ulici generala Ždanova na Novom Beogradu i jedna vodovodna cev. Kad je pukla, u oktobru prošle godine u ulazu broj 9, i poplavila podrum, prinudna upravnica angažovala je firmu, koja je jedina, kako nam je odgovorila u imejlu, u tom trenutku pristala da otklanjanje kvara naplati odloženo.

Koliko, niko u tom trenutku nije znao, dok slučajno jedna stanarka nije saznala da je račun stambene zajednice blokiran i prazan, kao i da se prinudna upravnica ispisala iz registra profesionalnih upravnika na sopstveni zahtev.

- O tome ne samo da nije obavestila stanare, već je nastavila da im šalje račune, priča Mirko Vuletić, novi prinudni upravnik, kog je ulazu broj 9 dodelila Opština Novi Beograd.

"Napisao sam bivšem upravniku imejl i tražio sam da mi da primopredajni zapisnik, znači da mi da pečat, da mi da stanje na računu, finansijski izveštaj i ugovore i sve ostalo što je bitno da bi se situacija razjasnila. Međutim, nisam uspeo da dođem do profesionalne upravnice", kaže trenutni prinudni upravnik Mirko Vuletić.

Dugovi i za održavanje lifta i čišćenje

Ova zgrada može da posluži kao primer svih modela upravljanja: izabrani, prinudni i upravnik iz redova stanara. Najgore su prošli oni koji nisu mogli da se dogovore. Osim za popravku cevi, duguju i za održavanje lifta i čišćenje.

"Ukoliko nešto nije dobro sa fakturom, ukoliko ne može da se nađe ovaj zajednički jezik sa izvođačima, može da se angažuje veštak građevinske struke, koji će tačno proceniti – tačno se zna, gde je pukla cev, koji je poprečni presek cevi, šta se radilo. Da se vidi koliko bi to koštalo i onda na osnovu tog veštačenja da se utuži izvođač radova", objašnjava Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik.

Beograd, Novi Beograd, zgrada, zgrade, stan
foto: Shutterstock

Pronađeno rešenje

Novi prinudni upravnik održao je sastanak sa stanarima, pa je predloženo kakvo-takvo rešenje.

“Formiran je jedan tim u koji sam uključen i ja i još dva stanara da lepo obavimo razgovor. Prvo sa firmom koja je radila vodu i kanalizaciju i da pokušamo da dobijemo objašnjenje o tome šta je sve urađeno za tih 500.000 i da pitamo da li može taj deo da se umanji“, rekao je sadašnji upravnik.

Kako sada stvari stoje, preostali dug za zamenu cevi je 330.000 dinara. Dug za čišćenje zgrade je oko 70.000 i najverovatnije će biti otpisan, a za održavanje lifta 50.000 dinara, i biće umanjen.

Postignut je dogovor da 23 stanara dug od 430.000 dinara plate u dve mesečne rate. Ako se toga svi budu pridržavali, račun zgrade biće odblokiran već početkom sledeće godine.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

01:49

KOMŠIJAMA SMETA GLASNA MUZIKA, ALI NEĆE PRIJAVITI DA NEKO BIJE ŽENU ILI DECU: Upravnik Radić objašnjava ko su najčešće žrtve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track