VAŽNO ZA SVE KOJI ŽIVE U OVAKVIM ZGRADAMA! Uvedena velika PROMENA, stanari dobijaju olakšice
Foto: GO Stari grad

VAŽNO ZA SVE KOJI ŽIVE U OVAKVIM ZGRADAMA! Uvedena velika PROMENA, stanari dobijaju olakšice

Beograd -

Opština Stari grad verovatno najbolje i najupečatljivije od svih gradskih opština odražava duh Beograda - skladan i prirodan spoj istorije i modernih, kosmopolitskih stremljenja. Taj spoj uočićete svuda, a verovatno se najjasnije oslikava kada pogledate u njegove građevine. Ovde rame uz rame stoje stare, autentične zgrade i novi, moderni kompleksi.

Kako bi ovaj amalgam starog i novog bio što jači, a ovaj deo grada što prijatniji i lepši za život, Gradska opština već godinama unazad sprovodi niz inicijativa. Jedna od njih je i javni konkurs u okviru programa ,,Stari grad misli na zgrade” kojim se dodeljuju sredstva za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na unapređenju svojstava zgrada.

Pravo na učešće u ovoj akciji imaju sve stambene zajednice koje teritorijalno pripadaju Opštini Stari grad, a ovim konkursom predivđeno je da se obezbede sredstva koja mogu iznositi najviše 90 posto predračuna potrebnih finansijskih sredstava za uređenje zgrade.

Program predviđa one aktivnosti koje doprinose poboljšanju karakteristika zgrada i koje se odnose uglavnom na popravke ili zamenu delova zgrade, sve u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, kao i radi poboljšanja uslova stanovanja na teritoriji Gradske opštine Stari grad.

GO Stari grad, konkurs, zgrade
foto: GO Stari grad

Povećan maksimalni iznos učešća

Do sada su 803 stambene zajednice obuhvaćene programom, što čini više od 50 odsto od ukupnog broja stambenih zajednica na teritoriji opštine Stari grad. Uz sve to, maksimalni iznos učešća povećan je sa do 300.000 RSD na do čak 500.000 RSD.

”Kroz projekat Stari grad misli na zgrade veliki broj stambenih zajednica dobilo je do 500.000,00 rsd za sređivanje ulaza, postavku poštanskih sandučića, sređivanje krovova. Na konkurs se prijavilo više od 800 zgrada što čini značajnu većinu u odnosu na ukupan broj zgrada na teritoriji naše opštine” naveo je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

GO Stari grad, konkurs, zgrade
foto: GO Stari grad

Program „Stari grad misli na zgrade”, koji ima za cilj da Opština i Starograđani zajednički urede stambene zgrade kako bi Stari grad bio ugodnije i bolje mesto za život, obuhvatio je do sada 803 stambene zajednice za uređenje i prioritetne radove u njihovim zgradama.

Prvi javni konkurs „Stari grad misli na zgrade”, koji je raspisan 2021. godine, obuhvatio je 606, a drugi iz 2023. godine 197 starogradskih stambenih zajednica. Koliko je ovaj program zaživeo u lokalnoj zajednici i postao opšteprihvaćen od strane Starograđana, govori podatak da se na drugom javnom konkursu prijavilo preko 800 stambenih zajednica, od kojih se njih 717 našlo na konačnoj rang-listi.

Opština će ubuduće nastaviti ovaj program za neophodne radove u zgradama, pa će za prijave rangirane od 198. mesta nastojati da u toku ove godine obezbedi dodatna finansijska sredstva u cilju što većeg obuhvata stambenih zajednica, u skladu sa Odlukom o programskom budžetu.

GO Stari grad, konkurs, zgrade
foto: GO Stari grad

Inače, javni konkursi za uređenje stambenih zgrada raspisani su i sprovode se u skladu sa Odlukom o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada.

Šta sve renoviranje podrazumeva?

Renoviranje zgrada podrazumeva, pre svega, poboljšanje uslova stanovanja u centralnoj gradskoj opštini poput neohodnih popravki krova, zamene dotrajalih oluka, ulaznih vrata, interfona, podnih obloga, poštanskih sandučića, rasvete, molersko-farbarskih radova, nabavke protivpožarnih aparata, uvođenja video-nadzora i drugih radova „u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život, zdravlje i bezbednost ljudi, kao i životne sredine”.

GO Stari grad, konkurs, zgrade
foto: GO Stari grad

Šta je dosad urađeno?

U dva ciklusa „Stari grad misli na zgrade”, obuhvaćene su 803 starogradske stambene zgrade, u kojima je realizovano ukupno 1.364 različitih i neophodnih radova – okrečena su 262 ulaza, 186 stambenih zajednica je opremljeno protivpožarnim aparatima, 138 zgrada je dobilo video- nadzor, 123 interfone, novu rasvetu 38, dok su savremeni poštanski sandučići postavljeni u 67 ulaza.Takođe, na spisku radova su i popravke krovova u 116 stambenih zajednica, kao i zamena ili popravka dotrajalih oluka u 61 zgradi. Novu stolariju, ulazna vrata i prozore na zajedničkim delovima zgrada dobila je 201 stambena zajednica, dok su drugi građevinsko-zanatski i elektro-radovi urađeni u 172 starogradske stambene zgrade.

Gundulićev venac 37

Stambena zajednica na Gundulićevom vencu 37 prijavila se na konkurs „Stari grad misli na zgrade” i dobila bespovratna sredstva za izvođenje radova koje su naveli kao prioritetne.

Upravnik zgrade Milan Karadžić kaže da se stananari nisu osećali bezbedno, jer je prilaz ovoj zgradi bio mračan, a u njen ulaz i hodnik neretko su slobodno ulazili nepoznati ljudi.

„Stanari su insistirali na tome da im se postavi novi intrefon, da bezbednost zgrade bude na višem nivou. Konkurisali smo i dobili sredstva i za LED rasvetu kako bi čitav ulaz bio osvetljen. U saradnji sa opštinom mnogo stvari može da se reši kada je u pitanju uređenje i održavanje zajedničkih delova zgrada. Kao profesionalni upravnik, kod Opštine sam aplicirao za sredstva za ukupno 47 zgrada, gde su urađeni brojni radovi, poput popravke liftova, hidroizolacije krovova, ugradnje protivpožarnih aparata, a siguran sam da smo zahvaljujući opštini život građana podigli na viši nivo”, kaže profesionalni upravnik Milan Karadžić.

Život u centru grada ima svoje prednosti, ali i mane. Vremešnost zgrada zahteva punu komšijsku solidarnost, saradnju, dobru organizaciju, ali i dosta novca za njihovo održavanje. Zbog toga se značaj ovog konkursa ogleda kao direktna pomoć potrebama stanara, jer u ovom projektu same stambene zajednice određuju šta su prioritetni radovi za koje konkurišu, izdvajaju sopstvena sredstva i dobijaju dodatna od opštine Stari grad, bez čije pomoći ti radovi često ne bi mogli da se obave ili bi se dugoročno odlagali dok stambena zajednica ova sredstva ne prikupi.

Učesnici javnog konkursa mogu preuzeti prijemni formular i prateću dokumentaciju na zvaničnoj internet prezentaciji Gradske opštine: www.starigrad.org.rs

Rok za konkurisanje je ponedeljak 8. jul 2024. godine. Sve dodatne informacije možete dobiti putem Uslužnog centra, pozivom na broj telefona 011/785-2-999. Takođe, sve informacije, termine i rokove u vezi sa ovom akcijom u budućnosti mogu se dobiti putem zvanične veb stranice Starog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track