Od subote Rakija fest u Beogradu

Po šesti put

Od subote Rakija fest u Beogradu

Beograd -
Manifestacija će imati pre svega obrazovni karakter, jer će biti održane različite kreativne radionice i predavanja stručnjaka iz oblasti proizvodnje, promocije i plasmana žestokih alkoholnih pića

BEOGRAD - Dvodnevna privredno-turistička manifestacija "Rakija fest", na kojoj će se predstaviti 38 proizvođača iz Srbije i nekoliko iz Mađarske, počeće sutra po šesti put u Beogradu.

Festival će, kako su najavili organizatori, svečano otvoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević.

"Rakija fest" će imati pre svega obrazovni karakter, jer će biti održane različite kreativne radionice i predavanja stručnjaka iz oblasti proizvodnje, promocije i plasmana žestokih alkoholnih pića.

"Glavna tema festivala o kojoj će se debatovati i za okruglim stolom tiče se uslova za proizvodnju rakije, zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima, a biće održana i stručna predavanja namenjena domaćim proizvođačima alkoholnih pića", rekao je direktor festivala Branko Nešić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji više od 2.000 proizvođača rakije, koji proizvode više od 50 različitih vrsta tog pića. Za jedan litar tog najpoznatijeg srpskog pića, potrebno najmanje 10 kilograma voća i nekoliko sati destilacije.

Ističući da će posetioci na festivalu moći da saznaju zašto je šljivovica prozvana kraljicom svetskih rakija, Nešić je dodao da se "Rakija fest" profilisao "kao najznačajnija manifestacija o rakijama kod nas, ali i kao jedinstveni festival, bez pravog pandana na području cele Evrope, što učvršćuje poziciju rakije kao najboljeg srpskog brenda na svetu".

Do sada je kroz "Rakija fest" prošlo više od 50.000 posetilaca, koji su imali prilike da probaju stotine različitih ukusa, kako vrhunskih rakija, tako i izabranih delikatesa, a ove godine su dolazak najavili turisti iz Mađarske, Slovenije, Bugarske i Makedonije.

Tokom dva dana trajanja festivala, u "Belekspo centru" u Novom Beogradu, biće organizovane nagradne igre za posetioce, muzički program i besplatna degustacija različitih vrsta rakija.

Kao i prethodnih godina, festival se održava uz podršku Turističke organizacije Beograda, sa ciljem da se obogati ponuda za strane turiste. Organizator festivala je "Rakia bar"- poznati domaći franšizni koncept."Rakija fest" je ove godine proširio okvire organizacijom najmasovnijeg takmičenja za izbor najbolje srpske rakije koje je održano ranije i dodeliće trofej "Beogradski pobednik".

Na konkursu za najbolji dizajn etikete boce dunjevače, koja će biti zvanični suvenir grada Beograda za sezonu 2013. pod nazivom "BGD 2013", pobedila je etiketa koji su dizajnirali Milena i Aleksandar Savić i njima će sutra biti uručena nagrada od 20 litara dunjevače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track