Počeo šesti Rakija fest

Počeo šesti Rakija fest

Beograd -
Festival okuplja najbolje proizvođače prirodnih voćnih rakija, a cilj mu je da je predstavi kao srpski brend i promoviše kao visokokvalitetno piće i unapredi kulturu posluživanja ovog pića

BEOGRAD - Šesti međunarodni sajam "Rakija fest" otvoren je danas u beogradskom Belekspo centru uz učešće oko 40 proizvođača iz Srbije i regiona, koji se predstavjaju sa više desetina rakija.

Kako je istaknuto na otvaranju, festival okuplja najbolje proizvođače prirodnih voćnih rakija i cilj mu je da je predstavi kao srpski brend, i promoviše kao visokokvalitetno piće i unapredi kulturu posluživanja ovog pića. Tokom dva dana festivala, pored edukativnog dela sa brojnim stručnim radionicama, biće organizovane nagradne igre za posetioce, muzički program i besplatna degustacija različitih vrsta rakija, a ogranizovan dolazak su najavili turisti iz Mađarske, Slovenije, Bugarske i Makedonije.

Direktor festivala Branko Nešić istakao je da se ove godine manifestacija održava u najtežem vremenu za proizvođače rakija, na kraju veoma teške poslovne godine.

"Uspeh je što se manifestacija upošte održava, uprkos finansijskim preprekama", kazao je on.

Nešić je najavio da će se na ovogodišnjem festivalu održati javna rasprava o novom Zakonu o rakiji na kojoj će proizvođaći tog pića i predstavnici Ministarstva poljoprivrede raspravljati o posledicama njegove primene i poboljšanju statusa malih destilerija.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović podsetio je na povećanje agrarnog budžeta za 2013. na 4,5 odsto ukupnog budžeta i pozvao je sve proizvođače rakija da konkurišu za veća sredstva namenjena podsticanju voćarstva, kao i proizvodnji rakije.

On je pohvalio organizatore festivala i ocenio da je "teško svake godine ulagati u prepoznatljivost proizvoda poput rakije za koji mislimo da može biti srpski brend".

Na festivalu su u ponudi rakije od šljive, dunje, kajsije, kruške, trešnje, višnje, maline, jabuke, jagode, borovnice, drenjina, ali i lozova rakija i razne vrste rakija sa dodacima trava.

Posetioci će moći da probaju i rakiju od banane, koja se proizvodi na Zlataru, a boca od pola litra se prodaje za 2.600 dinara. Ljubitelji tog pića moćiće da probaju i likere od rakije i meda sa ukusom maline, višnje i kupine, likere od suvih šljiva, kao i praline i čokolade punjene filom na bazi rakije.

U zavisnosti od pakovanja i proizvođača cene su od oko 800 dinara do 4.000 dinara po boci, a ima i ekskluzivnih ručno rađenih i oslikanih pakovanja rakije po ceni većoj od 1.000 evra.

Manifestaciju, koje organizuje Rakija bar, podržali su Ministarstvo poljoprivrede, Privredna komora Srbije i Turistička organizacija Beograda. Cena karte za posetioce festivala je 500 dinara, cena čašice za degustaciju je 100 dinara, a degustacija je besplatna. Belekspo centar je otvoren za posetioce festivala od 11 do 20 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track