VEĆA BEZBEDNOST DECE: Počela kampanja Pažnja sad!
Foto: Tanjug

OŠ Lazar Savatić

VEĆA BEZBEDNOST DECE: Počela kampanja Pažnja sad!

Beograd -
Kao društvo moramo da se više aktiviramo kada je bezbednost dece u pitanju. Za mene će svaki dečji život biti važniji od betona i asfalta. Hajde da se bavimo životom, rešimo nekoliko crnih tačaka, vidimo kuda nam deca idu na putu do škole gde nema trotoara", rekao je Antić

BEOGRAD - Kampanja "Pažnja sad" za veću bezbednost dece u saobraćaju danas je svečano otvorena u osnovnoj školi "Lazar Savatić" u Zemunu, odakle je poručeno da su deca najvažnija i da je njihova bezbednost prioritet.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić poručio je da će Ministarstvo nastaviti sve velike infrastrukturne projekte, da će graditi auto-puteve i popravljati postojeću infrastrukturu, kao i da će raditi na obezbeđivanju pružnih prelaza i crnih tačaka u saraobraćaju.

"Kao društvo moramo da se više aktiviramo kada je bezbednost dece u pitanju. Za mene će svaki dečji život biti važniji od betona i asfalta. Hajde da se bavimo životom, rešimo nekoliko crnih tačaka, vidimo kuda nam deca idu na putu do škole gde nema trotoara", rekao je Antić.

On je naglasio da je dobra vest što je ove godine, u odnosu na isti period prethodne, i pored više saobraćaja, broj udesa i stradalih smanjen za više od 20 odsto.

Antić je, obraćajući se mališanima u školi "Lazar Savatić", rekao da su deca najvažnija, ali istovremeno i najranjivija u saobraćaju.

"Mi stariji moramo da budemo oprezni i da ih učimo. A, kada njih učimo, učimo i nas i u interesu je svih da učinimo više. To će biti prioritet Ministarstva i na tome ćemo raditi 24 sata dnevno", rekao je Antić i dodao da će Ministarstvo i u narednom periodu podržavati slične akcije kako bi u prvom planu bili ljudi, odnosno dečiji životi.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović rekao je da razvoj saorbraćaja podrazumeva ozbiljnije bavljenje saobraćajnom kulturom, kojoj se mora posvetiti više pažnje u sistemu obrazovanja.

Jovanović je istakao da će saobraćajna kultura biti utkana u nastavni sistem, ali tako da ne opterećuje učenike i da bude u skladu sa njihovim uzrastom.

"U radu sa decom ne smemo praviti greške, nego raditi na njihovim pripremama za život", rekao je Jovanović, dodajući da nastavne programe iz saobraćaja treba prilagoditi novim potrebama, jer je svima cilj da deca u saobraćaju budu živa, zdrava i sigurna i da im odlazak i dolazak iz škole budu sigurni.

Jovanović je najavio veću saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i podvukao da je dužnost svih da se maksimalno angažuju kako bi pomogli mališanima.

Govoreći o priručniku "Pažljivko" i animiranom filmu koji je napravljen za ovogodišnju akciju, Jovanović je rekao da će Ministarstvo prosvete učiniti sve da upozna decu sa akcijom i da materijal bude distribuiran u sve škole.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović naveo je da je tokom 90-ih oko 75 dece godišnje stradalo na putevima, 2001. godine - 50, 2005. - 36, 2010. - 25, a 2012. - 16.

"Dobro je da se broj smanjuje, ali nije dobro da deca i dalje stradaju. Moramo nastaviti sa ovim trendom", rekao je Jovanović, dodajući da je od 16 mališana poginulih u saobraćaju prošle godine, 10 bilo u svojstvu putnika što pokazuje kolika je odgovornost starijih.

Jovanović je naveo da je kampanja "Pažnja sad" do sada sprovedena u 50 najugroženijih gradova u Srbiji i da je u njoj učestvovalo oko 10.000 mališana.

"Kampanja se može uporediti sa najmodernijima u svetu. Veoma je važno da dobijemo generaciju koju će sutra činiti bezbedni vozači i koja će poštovati saobraćajna pravila", rekao je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja