GREJANJE PO UTROŠKU: Jeftinije od centralnog za 30 odsto!

Snižava cenu računa

GREJANJE PO UTROŠKU: Jeftinije od centralnog za 30 odsto!

Beograd -
Prednost grejanja po utrošku je i to što su ventili termodinamični, pa čim se dostigne željena temperatura, on se sam isključi

BEOGRAD - Grejanje po utrošku može biti i za trećinu jeftinije od centralnog, a osim nižih računa sugrađanima koji se na ovaj način greju omogućava i da sami određuju temperaturu u stanu.

U „Beogradskim elektranama“ kažu da svi stanovi u novogradnji imaju mogćunost plaćanja grejanja po utrošku.Vladimir Vićovac sa porodicom živi u naselju Stepa Stepanović koje je priključeno na ovakav sistem.

- Mesečni račun za grejanje prošle zime bio mi je oko 8.000 dinara. Ni u jednom trenutku nismo štedeli i u stanu je uvek bilo toplo. Dok sam živeo u starom stanu centralno grejanje sam cele godine plaćao 5.000 dinara mesečno, a sada samo u toku grejne sezone. Kada sve saberem, godišnje uštedim i do 30 odsto - objašanjva Vićovac.

Prednost grejanja po utrošku je i to što su ventili termodinamični, pa čim se dostigne željena temperatura, on se sam isključi.

- Podešavanjem ventila sami određujete temperaturu u stanu, a imate mogućnosti da isključite radijatore koji vam nisu potrebni. Na tim stvarima može mnogo da se uštedi. Takođe, radijatori su topli i tokom noći - kaže Vićovac.

On dodaje da tokom leta plaća samo angažovanu snagu, što je oko 1.500 dinara mesečno i objašnjava da sa novim sistemom nema potrebe za dogrevanjem stana. U „Beogradskim elektranama“ kažu da su na novi sistem priključena 8.472 poslovna objekta i 1.153 stana.

- Cilj uvođenja ovog sistema je racionalna potrošnja energije, a samim tim i proizvodnja toplotne energije na onovu potreba korisnika. Na ovaj sistem se mogu svi priključiti, ali skupština stanara mora da donese odluku o prelasku na naplatu po potrošnji. Naravno, svi stanari moraju pristati na to, jer nije moguće da recimo jedan stan bude izostavljen iz sistema - objašnjavaju u “Elektranama”.

Nakon potpisivanja ugovora ugrađuju se termostatski ventili i uređaji za registrovanje pojedinačne potrošnje. Očitavanje potrošnje radi firma koja je ugradila sistem i ona podatke šalje “Infostanu” koji radi obraćun i šalje račune korisnicima.

Tri firme ugrađuju sistem

“Beogradske elektane” sarađuju sa tri licencirane firme koje rade ugradnju, očitavanje i uslugu raspodele potrošnje na osnovu očitanih stanja uređaja za registrovanje pojedinačne potrošnje.

Skupštine stanara koje žele da pređu na ovaj sistem ugovor mogu potpisati sa preduzećima “Techem”, “Brunata” i “Rarex compani“. Ugradnja merača i ventila po jednom grejnom telu košta oko 50 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track