PLANOVI GRADSKE VLASTI: Prioritet veći kapaciteti vrtića i obnova šškola
Foto: Profimedia

Briga o najmlađima i najstarijima

PLANOVI GRADSKE VLASTI: Prioritet veći kapaciteti vrtića i obnova šškola

Beograd -
Vujović je najavila otvaranje vrtića u naselju Dr Ivan Ribar u septembru, a zatim i adaptiranog objekta u Ovči i saniranog objekta u Zemunu

BEOGRAD - Gradska vlast želi da do kraja mandata u potpunosti reši problem nedostatka mesta u vrtićima, koji je nasleđen, izjavila je danas pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Navodeći da se ulaže i u obnovu škola, Vujović je istakla da grad vodi odgovornu socijalnu politiku.

"Sanacija i rekonstrukcija vrtića konstantno se obavlja", istakla je Vujović i navela da je ove godine izdvojeno je 20 miliona dinara za te namene za pet predškolskih ustanova.

Ona je navela da je do sada u vrtiće upisano 11.000 mališana, što je za 700 više u odnosu na prethodnu godinu.

"Oni koji su 'ispod crte', sa potvrdama mogu da odu u privatne verifikovane vrtiće u kojima Grad takođe subvencioniše boravak mališana", rekla je Vujović gostujući na Studiju B, a saopštila je Gradska uprava.

Vujović je najavila otvaranje vrtića u naselju Dr Ivan Ribar u septembru, a zatim i adaptiranog objekta u Ovči i saniranog objekta u Zemunu.

"Očekujemo još dodatnih 600 mesta u ovim objektima, i više kada se uključe i privatni kapaciteti", rekla je Vujović i dodala da je Grad zadovoljan saradnjom sa privatnim vrtićima.

Ona je podsetila da grad sa 80 odsto subvencioniše boravak dece u vrtićima, te da je iznos koji roditelji plaćaju 5.540 dinara, što je upola manje nego ranijih godina.

Pomoćnica gradonačelnika kazala je da se ulaže i u obnovu škola, te da su radovi ove godine obavljani u 90 objekata.

Među njima je Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" na Zvezdari, gde se radi kompletna rekonstrukcija i koju će 1. septembra otvoriti gradonačelnik Beograda, a obnavljaju se i Gimnazija u Lazarevcu, Srednja turistička škola, škole "Jovan Sterija Popović", "Milan Rakić"...

Za školu u Dražnju, koja je izgorela prošle godine, prema njenim rečima, urađen je projekat rekonstrukcije, raspisana javna nabavka za izvođača, čeka se da se prebaci svojina nad zemljištem sa republike na grad, nakon čega će početi sanacija i obnova.

Govoreći o zbrinjavanju romske populacije, Vujović je rekla da je EU do sada dala 50 miliona evra za njihovo trajno zbrinjavanje. Ona je podsetila da je završen konkurs za 235 stanova u Ovči, a pre toga je dodeljeno osamdeset montažnih kuća i 350 paketa građevinskog materijala namenjenih izbeglim licima.

"Do ponedeljka traje i konkurs za još 50 seoskih domaćinstava i građevinski materijal u vrednosti od 1.500 evra", dodala je Vujović.

Ona je najavila i da će do kraja godine u Beogradu biti otvorena još tri kluba za stare, i to na zahtev premijera, početkom oktobra u Zemunu, nakon toga u Rakovici i Zvezdari.

Vujović je podsetila da su potpisani ugovori za još 250 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a od septembra osobe sa invaliditetom dobiće pedeset personalnih asistenata, što je, kako je rekla, ranije obećavano, a nikad nije ispunjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja