KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Tesne poslovne veze sa Draganom Đilasom (18)
Foto: screenshot, Ana Paunković

SERIJAL KURIRA, 18. NASTAVAK

KAKO JE ŠOLAK POSTAO NAJBOGATIJI SRBIN: Tesne poslovne veze sa Draganom Đilasom (18)

Dosije Šolak -

U specijalnom serijalu Kurir otkriva kako je zaista izgledao put ostvarenja "američkog sna" ovog kontroverznog milijardera u mutnim vodama balkanske tranzicije.

Iako obojica javno negiraju da među njima postoje poslovne veze, u javnosti su se pojavili neoborivi dokazi da su u bar tri slučaja Dragan Šolak i Dragan Đilas imali zajedničke poslove, a postoje indicije da aktivno sarađuju i na određenom broju drugih projekata.

Kada je u oktobru 2018. godine otkrivena informacija da Dragan Šolak i Dragan Đilas imaju zajedničku firmu na Malti, obojica su dosta nevešto pokušali da tu informaciju demantuju.

Demanti koji je potvrdio istinu

„Jedina istina je da Đilas i ja nikada nismo imali, niti sada imamo, zajedničke poslove“, naveo je Šolak u svojoj pisanoj izjavi i dodao da je Junajted grupa „u transparentnom procesu, u koji su imali uvid svi nadležni organi, 2018. godine kupila kompaniju Dajrekt medija, koju je Đilas prodao 2014. godine“. On je tom prilikom potvrdio da je zgrada u kojoj je Dajrekt medija, kupljena od strane Junajted medije za četiri miliona evra.

Istovremeno, Šolak je potvrdio da sa Jadrankom Drinić, Đilasovom osobom od najvećeg poverenja, na Malti poseduje kompaniju, ali je istakao da ta firma "nije imala ni evro poslovnog prometa". Tako je Šolak izneo nonsens tvrdeći da kupovina Đilasove firme i zgrade, te osnivanje zajedničke firme na Malti, predstavljaju uverljiv dokaz da među njima nema poslovnih odnosa!

Međusobne veze pokušao je da demantuje i Dragan Đilas koji je u intervjuu za dnevni list "Blic" rekao da je "samo dvaput u životu video Dragana Šolaka". Istovremeno, u pokušaju da demantuje i da njih dvojica poseduju zajedničku firmu na Malti, Đilas je rekao: "Kakvu crnu firmu na Malti. Tamo sam bio jednom na jedan dan zbog košarke kad je bila skupština FIBA".

Malteški tragovi dugo skrivane saradnje

I dok je Šolak nevešto tvrdio da sa Đilasom nije imao zajedničke poslove, već je od njega “samo” kupio zgradu i firmu, te sa njegovom direktorkom osnovao firmu tek reda radi, Đilas se podjednako nevešto pravdao kako je Šolaka slučajno sreo samo dva puta u životu, dok je na Malti jednom boravio, ali nekim drugim povodom. Činjenice, međutim, ukazuju da je istina potpuno drugačija.

Pored potvrđene činjenice da Šolak i Jadranka Drinić, dugogodišnja saradnica Dragana Đilasa, imaju zajedničku firmu na Malti, koja je stajala iza preuzimanja televizija Pink M i Pink BH, priča da je Šolak kupio tek bivšu Đilasovu firmu Dajrekt medija, takođe nije bila previše uverljiva. Ali pre kupovine Đilasovog biznisa, Šolak je za nešto više od 4 miliona evra otkupio i zgradu u vlasništvu lidera SSP-a.

Kupovina zgrade Multikoma

Pre nego što je kupio Đilasovu kompaniju Šolak je od firme Multikom kupio i zgradu u ulici Antifašističke borbe na području opštine Novi Beograd. Prema informacijama koje su objavili beogradski mediji, 31. oktobra 2017. godine Multikom je pomenutu zgradu, ukupne površine 1.528 metara kvadratnih, prodala firmi “Techhill Plaza DOO” koja je osnovana 2012. godine i koja je bila registrovana na istoj adresi na kojoj je registrovana i firma SBB (Bulevar Peka Dapčevića 19).

Istovremeno, kao adresa za prijem pošte naveden je Bulevar Zorana Đinđića 8A, na kojoj je registrovana Šolakova kompanija Junajted medija. Zgrada je zvanično prodata za 4,5 miliona evra, a stručnjaci za nekretnine su ukazali da je kupoprodajna cena bila iznad tržišne. Mediji su ovu transakciju doveli u vezu sa finansiranjem Đilasove kampanje za beogradske izbore koji su održani u martu 2018. godine.

Pored očiglednih poslovnih veza između Šolaka i Đilasa, o njihovoj povezanosti govore i politički nastupi bivšeg gradonačelnika Beograda, koji su uvek na liniji zaštite poslovnih interesa SBB i drugih Šolakovih firmi. Đilas i njegovi politički sateliti imali su zapaženu ulogu u kampanji protiv Telekoma Srbija, dok TV N1 svojim navijačkim izveštavanjem redovno podržava stavove i akcije Đilasove političke grupacije.

Možda su najbolju potvrdu o poslovnim vezama između dvojice tajkuna predstavljali zahtevi učesnika protesta “1 od 5 miliona” među kojima se na prvom mestu našao onaj o promeni sastava REM-a sa kojim je, zbog stalnog kršenja propisa, Šolakov SBB u permanentnom sukobu, a koji nemaju nikakvu političku težinu niti značaj.

U SLEDEĆEM NASTAVKU: Kupovina Dajrekt medije i sumnjivi računi na Mauricijusu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja