SPASLA 12.000 SRPSKIH MALIŠANA: Nikolić odlikovao Dianu Budisavljević
Foto: Tanjug

Posthumno

SPASLA 12.000 SRPSKIH MALIŠANA: Nikolić odlikovao Dianu Budisavljević

Društvo -
Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Oblić praunuku Diane Budisavljević, Leonardu Rašici, uričio je predsedsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić

BEOGRAD - Ukazom predsednika Republike Srbije danas je u Beogradu posthumno odlikovana Diana Budisavljević za herojsko spasavanje 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora na teritoriji NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Oblić praunuku Diane Budisavljević, Leonardu Rašici, uručio je predsedsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić.

"Neko u tom najgorem od svih vremena, vremenu antiprava, kada je zločin bio vrlina u NDH, spasao jedno dete zaslužio je orden, a spasiti 12.000 dece - tu prestaje svaka priča i svaka reč. To je anđeoski posao", rekao je Antić prilikom uručenja medalje u zgradi predsednika Srbije na Andrićeveom vencu.Rašica je istakao da se oseća počastvovano, jer je reč o veoma važnoj inicijativi.

"Ovo je veoma važno, ne samo zato što smatram da Diana ovo zaslužuje, već i zato što svet zaslužuje da zna o njenom radu, delovanju u zaslugama. Sve više ljudi treba da zna o ovome i da bude inspirisano njenim primerom" rekao je Rašica.Podsetivši da je za herojsko delo Diane Budisavljević i Srpska pravoslavna crkva, kao i premijerka RS Željka Cvijanović, Rašica je istakao da bi to trebalo da podstakne i Austriju, zemlju gde je Diana Budisavljević rođena, da postupi na isti načina."Srbija će uvek imati posebno i najvažnije mesto, jer je pionir u prepoznavanju njenog herojstva", zaključio je Rašica.

Diana Budisavljević rođena je 1897. godine u Insbruku, a u periodu od 1942. do 1945. godine, kako je naveo Antić, učestvovala je spasavanju 12.000 sprske dece iz logora na teritoriji NDH, kao i logora Grad i Gornja reka Time su sprska deca ne samo spasena sigurne smrti, već su i sačuvasni i njihova vera identitet i poreklo.Diana Budisavljević je vodila dnevnik i kartoteku sve spasene dece, koja je sadržala njihove podatke, fotografije i relevantna dokumenta, kako bi se sačuvao njihov identitet i kako bi, njihove porodice, mogle da ih pronađu po završetku rata.

Diana Budisavljević umrla je u Insbruku, u Austriji 1978.godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track