Ministar Jovanović: Mala matura za osmake u tri testa
Foto: Zorana Jeftić

Završni ispit

Ministar Jovanović: Mala matura za osmake u tri testa

Društvo -
Treći test daće priliku onim đacima koji nisu dobri u matematici i maternjem jeziku da sakupe dodatni broj bodova za upis u željenu srednju školu

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je danas da bi na završnom ispitu za osnovce sledeće godine osmaci trebalo da polažu test iz srpskog ili maternjeg jezika, matematike i testa opšteg obrazovanja, odnosno orijentacije.

Jovanović je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje kazao da bi treći test trebalo da liči na pisa-test, kao i da će on dati priliku onim đacima koji nisu dobri u matematici i maternjem jeziku da sakupe dodatni broj bodova za upis u željenu srednju školu.

Treći test, koji je izazvao brojna negodovanja u javnosti, kako kaže Jovanović, po obimu će biti manji od onih iz matematike i maternjeg jezika.

"Nastojaćemo da taj test ne bude zbunjujući, opterećujući i prilagodićemo ga uzrastu učenika", rekao je Jovanović i dodao da će se ubuduće testovi za završni ispit štampati u osnovnim školama kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track