Peć: 15 godina od ubistva šestorice mladih Srba
Foto: Tanjug

Kancelarija za KiM zahteva rasvetljavanje zločina

Peć: 15 godina od ubistva šestorice mladih Srba

Društvo -
Kako je ovaj zločin bio uvod za pogrom posle koga u Metohiji gotovo da nije ostalo Srba, tako svaki zločin u kome nema osumnjičenih i okrivljenih predstavlja opasnost od ponavljanja nasilja, saopšteno je iz Kancelarije

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je zatražila od međunarodne zajednice da počne da rasvetljava zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda na Kosovu, podsećajući da je danas 15. godišnjica od ubistva šestorice mladića u Peći.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozoravala je i nastaviće da upozorava sve dok "svi zločinci na Kosovu i Metohiji ne dobiju ime i prezime i zaslužene kazne".

"Jer, kako je ubistvo šestorice mladića u Peći bilo uvod za pogrom posle koga u Metohiji gotovo da nije ostalo Srba, tako svaki zločin u kome nema osumnjičenih i okrivljenih predstavlja opasnost od ponavljanja nasilja", ocenila je Kancelarija u saopštenju.

U kafiću "Panda" pre 15 godina ubijeni su Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović. Kancelarija dodaje da su njih petoro bili odlični učenici pećke gimnazije "Sveti Sava" , a da je Ivan Radević bio student.

"Ni posle 15 godina ovaj stravičan zločin albanskih terorista nije dobio sudski epilog", navodi se u saopštenju. Kancelarija je podsetila i da još nije poznato ko je ubio decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Gacku, a ni ko je u Livadicama postavio eksploziv i digao u vazduh autobus Niš-ekspresa koji je vozio Srbe na Zadušnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track