U januaru u Srbiji snega ni za lek
Foto: Beta

Zima kao proleće

U januaru u Srbiji snega ni za lek

Društvo -
Iako će, nakon 18. januara, temperatura osetnije pasti - za pet do sedam stepeni, meteorolozi ne najavljuju snežne padavine

BEOGRAD - Ako je verovati meteorolozima, deca ni ovog meseca neće moći da se raduju snegu. Pahulje će možda videti samo na pojedinim planinama, tačnije na Kopaoniku.

Iako će, nakon 18. januara, temperatura osetnije pasti - za pet do sedam stepeni, meteorolozi ne najavljuju snežne padavine.

"Ni posle 25. januara temperatura neće biti u minusu. Za taj period postoji samo nagoveštaj da bi mogao da padne sneg. Na planinama, konkretno na Kopaoniku, sneg može pasti oko 21. januara, dok se na Zlatiboru može očekivati samo kiša", kaže Nedeljko Todorović, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Zbog ovakvog vremena trpe i usevi. Prema prognozi Milana Prostrana, agroekonomskog analitičara, ukoliko uskoro ne bude kiše ili snega, imaćemo dosta problema, što će direktno uticati na izvoz, koji će se smanjiti za 30 odsto.

"U poslednja dva meseca nismo imali padavina, što se nepovoljno odražava na vodni režim u zemljištu, a može ostaviti i ozbiljne posledice na jesenju zasejanu kulturu na čak 700.000 hektara", ističe Prostran.

Inače, ovakve vremenske prilike ne pogoduju ni hroničnim bolesnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track