ODOBRENO: Ombudsman može da zaposli 10 osoba
Foto: Zorana Jevtić

Administrativni odbor

ODOBRENO: Ombudsman može da zaposli 10 osoba

Društvo -
Saša Janković je obrazložio svoj zahtev velikim obimom posla svoje kancelarije koja je dosad rešila 16.000 predmeta, a trenutno radi na više od 3.000

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije odobrio je danas zaštitniku građana Saši Jankoviću zapošljavanje 10 novih službenika, kao i zadržavanje 22 zaposlena na određeno vreme, koji su radili u stručnoj službi ombudsmana pre donošenja izmena Zakona o budžetskom sistemu.

Janković je na sednici Odbora u Beogradu obrazložio svoj zahtev velikim obimom posla svoje kancelarije, koji se, po njegovim rečima, znatno uvećao poslednjih godina. "Broj zahteva, postupaka, pritužbi i opravdana očekivanja građana povećali su se do te mere da će institucija zaštitnika građana implodirati", kazao je Janković i dodao da je kancelarija zaštitnika građana do sada rešila 16.000 predmeta, dok se trenutno radi na više od 3.000.

Skupština Srbije usvojila je krajem prošle godine izmene Zakona o budžetskom sistemu kojim se zabranjuje zapošljvanje u javnom sektoru do kraja 2015. godine. Od toga su izuzeta nezavisna regulatorna tela, poput zaštitnika građana, ali njima nova zapošljavanja mora da odobri Administrativni odbor.

Sednicu Odbora obeležila je rasprava o platama u kancelariji zaštitnika građana, iako ta tema nije bila među tačkama dnevnog reda. Ombudsman je zamerio pojedinim članovima Odbora, koje nije imenovao, na načinu na koji su govorili o visini njegove plate i naveo da je ona vezana za platu predsednika Ustavnog suda, što je praksa u velikom broju zemalja. Janković je priznao da je njegova zarada veća od primanja predsednika i ministara u Vladi Srbije, ali je ocenio da mnogi državni funkcioneri ne žive od plate, dok ombudsman ne sedi u upravnim odborima javnih preduzeća.

"Na stručnu službu zaštitnika građana u celosti se primenjuju odredbe Zakona o državnim službenicima i plate mojih zaposlenih su osnovne plate, nemaju apsolutno nijednu jedinu beneficiju, nemaju mogućnost da koriste letovalište na Kopaoniku", rekao je Janković. Član Odbora iz redova Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Vladimir Ilić kazao je da ga Jankovićevi argumenti "nisu ubedili ni u šta" i upitao zašto su zaštitniku građana potrebni šef kabineta i generalni sekretar.

Ilić je ocenio da Jankovićeva služba "deli sve bolesti" državne administracije i da visoka plata ombudsmana "ne može da se opravda". Janković je odgovorio da je šef kabineta zaštitnika njegov "najbliži saradnik" i dodao da Skupština Srbije može da smeni ombudsmana ako smatra do nije dovoljno stručan, ali da ne treba dovoditi u pitanje neophodnost institucije zaštitnika građana. Odbor je na sednici konstatovao ostavku poslanika Demokratske stranke Božidara Đelića i dao saglasnost poslaniku Aleksandru Čotriću za obavljanje funkcije člana skupštine turističkog preduzeća "Epsturs", kao i članu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Milanu Jovanoviću za obavljanje funkcije predsednika Nadzornog odbora Zavoda za udžbenike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track