IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA SRBA U AUSTRIJI: Zoran Aleksić novi-stari predsednik
Foto: SSA

Okupilo se 37 predstavnika

IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA SRBA U AUSTRIJI: Zoran Aleksić novi-stari predsednik

Društvo -
Novi potpredsednik Saveza postao je Boban Đurić, dosadašnji sekretar i aktuelni predsednik Zajednice srpskih klubova u Forarlbergu. Posebnu čast Savezu ukazala je poslanica gradske skupštine Salcburga i član predsedništva pokrajinske Radničke komore, Djuja Tešanović-Bećirević, prihvativši funkciju sekretara

SALCBURG - U Salcburgu je održana redovna generalna izborna skupština Saveza Srba u Austriji, koja je okupila 37 predstavnika iz svih 9 austrijskih pokrajina. i na kojoj su, osim izbora predstavništva i izbora rukovodstva Saveza, na dnevnom redu bili su uobičajeni izveštaji predsedništva, odnosno referenata iz oblasti kulture, sporta, integracije i omladine i nadzornog odbora.

U višedecenijskoj istoriji Saveza Srba u Austriji, Salcburg je verovatno najviše puta bio domaćin delegatima pokrajinskih zajednica i klubova, koji čine najveću krovnu organizaciju srpskih klubova u Austriji. Na samom početku prisutnima su se obratili počasni gosti skupštine, generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu, Vladimir Novaković i njegova zamenica Olivera Starčević, koja je iznela razočaravujući podatak da, zbog malog broja prijavljenih (oko 30), lokalno biračko mesto u okviru konzulata u Salcburgu tokom predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji (16.03.) neće biti ni otvoreno.

Nakon što su ispunjene (završene) prethodne tačke dnevnog reda, stekli su uslovi da se, prethodno usvoji, te da se nakon toga aktuelno predsedništvo razreši dužnosti, što su delegati skupštine i potvrdili. Nenad Šulejić i Zoran Aleksić dobili su poverenje generalne skupštine da budu članovi izborne komisije i obezbede uspešan izborni proces. Nakon pregleda predloga delegata za statutarne funkcije, Nenad Šulejić je ispred izborne komisije naveo po dva kandidata sa najvećim brojem predloga po predviđenoj funkciji. Izjašnjavanjem da li predloženi prihvataju kandidature, počelo je predstavljanje delegata.

Pošto je za nekoliko funkcija postojao samo jedan kandidat, proces je za iste utoliko bio lakši, u odnosu za funkcije predsednika i potpredsednika, gde je postojalo više kandidata. Najveći broj predloga bio je vezan za Zorana Aleksića i Bobana Đurića, dok su se u trci našli i Dejan Jovanović (SKUD „Karađorđe“) i Nenad Šulejić (KSZS). Potvrda dobrog rada u prethodnom mandatu došla je u obliku jasne podrške delegata Zoranu Aleksiću da ostane na mestu predsednika Saveza. Novi potpredsednik Saveza postao je Boban Đurić, dosadašnji sekretar i aktuelni predsednik Zajednice srpskih klubova u Forarlbergu. Posebnu čast Savezu ukazala je poslanica gradske skupštine Salcburga i član predsedništva pokrajinske Radničke komore, Djuja Tešanović-Bećirević, prihvativši funkciju sekretara, iako je već počasni član ove krovne organizacije.

Za njenu zamenicu izabrana je Vera Miler, potpredsednica Zajednice srpskih klubova iz Forarlberga. Prethodno postavljenom blagajniku Gostimiru Mariću, predsedniku Zajednice Srba Tirol, generalna skupština potvrdila je izbor, a za njegovog zamenika izabrala Predraga Pitulića, predsednika SKUD-a „Stevan Sinđelić“ iz Salcburga. Kao novi referent za kulturu, poverenje je dobio dosadašnji zamenik Bruno Nikolić („Kolo“ Beč), a novi referent za sport postao je Dragan Arsić („Opanak“ Salcburg). Pošto je dosadašnji referent za omladinu i integraciju, Ranka Savić-Čergić odbila kandidaturu, što je učinio i delegat Zajednice Srba iz Tirola, Oliver Ranisavljević, odlučeno je da se za tu aktivnost pronađe i naknadno postavi adekvatna osoba. Nadzorni odbor u sastavu Borislav Kapetanović, Petar Peričević i Milorad Torlaković je ostao nepromenjen.

Nakon konstituisanja novog predsedništva, delegatima se obratio predsednik Zoran Aleksić koji je između ostalog rekao:

„Dajem reč ispred predsedništva da će naš osnovni zadatak u narednom periodu biti da najkasnije početkom jeseni i u okviru skupštinskog zasedanja, a u saradnji sa predstavnicima pokrajinskih zajednica, pripremimo predloge dopuna i kvalitetnu analizu novog statuta, pravilnika i propozicija naših takmičenja, kao i okvire za jasne međusobne strukturne odnose i zakonski jasno preciziranu formu naše krovne organizacije.“

Zajednička druženje je nastavljeno uz večeru u hotelu „Brunauer“.

Foto: SSA
Foto: SSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja