Najnovije vesti

Ljajić: Srbija neće izgubiti spor sa Hrvatskom
Foto: Zorana Jevtić

Međunarodni sud pravde

Ljajić: Srbija neće izgubiti spor sa Hrvatskom

Društvo
11:00h
Srbija je nastojala da dođe do rešenja vansudskim dogovorom za šta s hrvatske strane postojala načelna spremnost, ali nije prerasla u dogovor posle radikalizacije situacije u Vukovaru zbog upotrebe ćirilice

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije u ostavci, ministar Rasim Ljajić rekao je danas da je uveren da Srbija neće izgubiti spor s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koji dve zemlje vode po uzajamnim tužbama za genocid."Ostalo nam je sada da se spremimo najbolje moguće. Siguran sam da spor nećemo izgubiti. Ne želimo da remetimo odnose sa Hrvatskom, želimo najbolje odnose sa svima u regionu, pa i sa Hrvatskom", rekao je Ljajić novinarima u sedištu SDPS-a čiji je lider.

Po njegovim rečima, Srbija je nastojala da dođe do rešenja vansudskim dogovorom za šta s hrvatske strane postojala načelna spremnost, ali nije prerasla u dogovor posle radikalizacije situacije u Vukovaru zbog upotrebe ćirilice.

Ljajić je naveo da je očigledno postojala bojazan hrvatskih vlasti da će izgubiti podršku javnosti za vansudski dogovor, te nije bilo hrabrosti za takav korak.Ljajić je dodao da smatra da spor neće uticati na sveukupne odnose dve zemlje. Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je počela glavna rasprava po tužbi i kontratužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

U Međunarodnom sudu pravde u toku je prvi dan usmene rasprave u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine. Hrvatska je tužbu, zbog navodnog genocida, protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...