VELIKI DAN ZA SRČANE BOLESNIKE: Ugradnja zalistaka bez otvaranja grudnog koša!
Foto: Nemanja Pančić

Novina u Kliničkom centru

VELIKI DAN ZA SRČANE BOLESNIKE: Ugradnja zalistaka bez otvaranja grudnog koša!

Društvo -
Pacijenti koji imaju sužen aortni zalistak dosad su lečeni kardiohirurškim operacijama sa otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem srčanog rada i ugradnjom veštačkog zalistka

BEOGRAD - U salama za kateterizaciju Kliničkog centra Srbije danas će biti izvedene prve ugradnje aortnih zalistaka bez otvaranja grudnog koša.

Pomoćnik direktora KCS prof. Milan Nedeljković rekao je da se ova intervencija izvodi pomoću specijalnih katetera, najčešće pristupom iz prepone bolesnika, gde se veštački zalistak ugrađuje na mesto obolelog.

"Na ovaj način se izbegava velika hirurška intervencija, smanjuje rizik za bolesnika, a rezultati su izvanredni", kazao je Nedeljković.

On objašnjava da su do sada pacijenti koji imaju sužen aortni zalistak lečeni kardiohirurškim operacijama sa otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem srčanog rada i ugradnjom veštačkog zalistka na mesto obolelog.

Kao i kod svake velike operacije na srcu, obrjašnjava on, komplikacije nisu retke, posebno kod pacijenata u odmakloj životnoj dobi i sa pridruženim bolestima.

Ugradnje zalistaka bez otvaranja grudnog koša, kako kaže, do sada se nisu radile u Srbiji, a zahvaljujući podršci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prva dva bolesnika biće danas lečena ovom metodom.

Osim ove intervencije u KCS će se u petak, 7. marta, izvesti intervencija kojom se leči aritmija leve pretkomore koja može da stvori tromb, zapuši neki važan krvni sud i izazove moždani udar.

Izvor tromba može se zapušiti pomoću specijalnog katetera koji se uvodi iz prepone bolesnika, a od ove godine će se intervencije raditi i u KCS o trošku RFZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track