PAO ZBOG MITA: Dragan Marković Markoni u ponedeljak podnosi ostavku u BIA

Odlazi zamenik direktora Bezbednosno-informative agencije

PAO ZBOG MITA: Dragan Marković Markoni u ponedeljak podnosi ostavku u BIA

Društvo -
Marković je naveo da se sa Peuračom "slučajno sreo" u hotelu Hajat i da nema nikakve veze sa događajem posle kojeg je Peurača uhapšen

BEOGRAD - Zamenik direktora Bezbednosno-informative agencije (BIA) Dragan Marković Markoni najavio je da će u ponedeljak podneti zahtev za razrešenje sa te funkcije direktoru BIA Aleksandru Đorđeviću.

Marković je u saopštenju naveo da ne želi da "neistine u medijima" utiču na ugled BIA i da se stvara utisak da on sa pozicije zamenika direktora BIA utiče na istragu protiv uhapšenog direktora inspekcije rada Dragoljuba Peurače ili bilo koju drugu istragu.

Marković je naveo da se sa Peuračom "slučajno sreo" u hotelu Hajat i da nema nikakve veze sa događajem posle kojeg je Peurača uhapšen.

Policija je uhapsila Peuraču zbog sumnje da je uzeo mito od 15.000 evra u hotelu Hajat od predstavnika firme koja posreduje u angažovanju radnika za Naftnu industriju Srbije.

Marković je u opširnom saopštenju naveo da 19. marta, na dan hapšenja Peurače, nije posetio restoran "Fokača" u Hajatu, nego restoran "Ti haus" (Tea house), gde je čekao svog prijatelja i sedeo sa jednom novinarkom i primetio je više policajaca i jednu inspektorku, a Peuraču je video kada je prolazio pored "Ti hausa".

"Nakon završenog sastanka sa njom, izasao sam iz hotela da obavim neke poslove da bih se vratio u Hajat na drugi sastanak sa pomenutim prijateljem, u istom restoranu.

Nisam boravio u Hajatu da bih se susreo sa D. Peuračom, niti mi je poznato sa kim je on nameravao da se sastane. O tome sam naknadno obavešten", naveo je Marković.

Marković je istakao da je u policiji, gde je saslušan u svojstvu građanina, dobrovoljno pristao na poligrafsko testiranje a da su pitanja bila "previše uopštena" i o informacijama već iznetim u javnosti o hapšenju Peurače.

"Neki detalji iz istage protiv Peurače su mi bili poznati, što ukazuje da su pitanja bila srocena na sugestivan način", naveo je Marković. Pošto mu je predočeno da je negativno reagovao na neka pitanja, Marković je inspektoru predložio "konkretizaciju pitanja", ali je inspektor rekao da "nema potrebe", pošto se konsultovao sa svojim pretpostavljenim starešinom.

Marković je naveo i da je svu imovinu koju poseduje stekao na legalan način i da je kao državni sekretar MUP-a svu svoju imovinu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, uključujući i dokaze o osnovu sticanja. "Napominjem da se sva imovina koju posedujem vodi na moje ime", istakao je Marković.

Marković je demantovao navode medija da je dva stana kod Beogradske arene platio 520.000 evra, nelegalno pribavljenih tokom Univerzijade u Beogradu 2009. godine, i dodao da je MUP tada javne nabavke sprovodio u skladu sa zakonom.

"Svaki od dokumenata kojim se odobravala nabavka opreme za Univerzijadu, pre mog odobrenja bila je verifikovana potpisom i pečatom najmanje četiri, a najviše jedanaest rukovodilaca MUP-a. Srbije, o čemu postoje dokazi", naveo je Marković. Dodao je da je posedovao dva stana, od koji je "samo jedan" kod Beogradske arene, i da je te stanove kupio na kredit uzet od poslovnih banaka pod uslovima koji važe za sve građane.

"U toku 2011. godine jedan od ta dva stana sam prodao i kupio lokal koji izdajem jednoj poslovnoj banci. Pored prihoda od izdavanja pomenutog lokala, imam i prihode od bavljenja pčelarstvom u rodnom mestu, od 1996. godine, gde sam na porodičnom imanju izgradio objekat za prozvodnju i preradu meda. Objekat je građen u tri faze, od 2003. do 2013. godine", naveo je Marković.

Dodao je da taj objekat izdaje preduzeću koje se bavi prodajom i distribucijom meda. "Prihode koje ostvarujem prijavljujem poreskim organima i za njih uredno plaćam porez, o čemu postoje dokazi", naveo je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track