Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆ: Zvanično u Srbiji ima 150.000 Roma, a ukupno ih živi 600.000
Foto: Dragan Kadić

Intervju: Predsednik Nacionalong saveta romske nacionalne manjine

MIHAJLOVIĆ: Zvanično u Srbiji ima 150.000 Roma, a ukupno ih živi 600.000

Društvo
Svetski dan Roma veoma je važan za Rome, ali nas se ne treba setiti samo tada, jednom godišnje, reka je Vitomir MIhajlović

Uprkos teškim naporima da se Romi integrišu u društvo, oni su i dalje u većini slučajeva diskriminisani, žive na ivici egzistencije i gotovo bezuspešno se bore za zaopslenje. Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Vitomir Mihajlović, priča za Kurir koliko je teško romskoj nacionalnoj zajednici, šta se promenilo u poslednjih deset godina i šta se očekuje u budućnosti.

Koliko je važan Svetski dan Roma?
Svetski dan Roma obeležava se od 1971. godine kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Tada su donete značajne odluke, između ostalog usvojena su i obeležja pripadnika romske nacionalne zajednice. To su zastava sa točkom koji je naš simbol i himna za koju je izabrana pesma "Đelem, đelem". Ovaj dan je veoma važan za Rome, ali nas se ne treba setiti samo tada, jednom godišnje.

Kakav je položaj Roma u Srbiji?
Nažalost, i dalje je težak. Romi se suočavaju sa siromaštvom, kršenjem ljudskih prava, predrasudama i diskriminacijom, pogotovu u obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju. Određena postupanja ugrožavaju Rome, povređuju njihovo dostojanstvo, i usporavaju integraciju Roma u društveni, kulturni i ekonomski život. Mi šaljemo jasnu poruku državi i institucijama da je položaj Roma težak, ali se nadamo da će država posebno obratiti pažnju na to.

Šta država može da učini da bi se Romi integrisali u društvo?
Do 2000. godine mnogo manje se pričalo o Romima, ali su Romi mnogo bolje živei. Od 2000. godine država je napravila jedan iskorak i shvatila je da su Romi najugroženiji.Postojala je politička volja da se pomogne predstavnicim aromske nacionalne zajednice, ali nažalost nije urađeno dovoljno da bi se istinski poboljšao njihov život. Ipak, za to vreme su se po prvi put Romi uključili u državne institucije, u Vladu, otvorile su se ustanove u koje su integrisani Romi, i to je značilo neku novu nadu.

Koliko Roma živi u Srbiji?
Prema zvaničnim podacima, Roma ima oko 150.000, a ukupno ih živi na tritoriji Srbije oko 600.000.

 

O medijima

KURIR KOREKTNO IZVEŠTAVA O ROMIMA

Koliko mediji daju pravu sliku o Romima?
Pojedini mediji su iskrivili sliku o Romima. Često se mogu videti naslovi Rom ukrao kobasice, Rom silovao, Rom obio, a to je čista diskriminacija. Samo naglašavanje Rom, predstavlja diskriminaciju. Kada isto takvu stavr uradi onaj ko nije Rom, napišu se samo inicijali. To nije u redu. Moram da naglasim da Kurir ima objektivno i korektno izveštavanje o Romima i u više navrata nam je pomogao u humanitarnim akcijama za Rome.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...