MANASTIR STUDENICA: Danas počinje Sveti arhijerejski sabor SPC
Foto: Fonet

Redovno prolećno zasedanje

MANASTIR STUDENICA: Danas počinje Sveti arhijerejski sabor SPC

Društvo -
Radni deo Sabora biće nastavljen sutradan u Beogradu, a teme će biti u vezi sa aktuelnim životom i rad Crkve

BEOGRAD - Redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeće danas sasluženjem liturgije u manastiru Studenica.

Radni deo Sabora biće nastavljen sutra u Beogradu, a teme će, kako se očekuje, biti vezane za aktuelni život i rad Crkve. Ipak, izvori kažu da od ovog Sabora ne treba očekivati ništa veliko, ni spektakularno.Crkva, naime, ni ovoga puta neće otvoriti one važne teme koje se pre svega tiču unutrašnjih pitanja Crkve, i to pre svega zbog svojih unutarnjih podela, nepripremljenosti i nerazrađenih koncepata.

Postoji uverenje da se zbog svega toga arhijereji prosto ne usuđuju da načinju neke teme, jer bi prethodno morali da imaju unapred pripremljena rešenja, a oni to za sada nemaju, tvrde izvori Tanjuga bliski Crkvi.

Reč je o pitanjima stanja vere, crkvenog školstva, pa i stanja crkveno-državnog odnosa koji bi trebalo konačno da bude razjašnjen, u smislu šta crkva očekuje od države, a šta država od crkve. Čini se, međutim, kako kažu u crkvenim krugovima, da nijedna od te dve strane ni ovog puta ne želi da ide do kraja.Tako će, prema Tanjugovim izvorima, i većina eparhija ostati nepopunjena, poput Australijske, Nemačke, pa i Žičke, za koju, kako se kaže, ima veoma mnogo pretendenata.

Za Zagrebačku eparhiju, koja je posle smrti mitropolita Jovana ostala upražnjena, pak, nema toliko interesovanja, iako bi, smatraju u Crkvi, ta eparhja trebalo da dobije svog domaćina, jer se Zagreb tretira "kao jedno veoma delikatno mesto".Poznavaoci crkvenih prilika tvrde da će eparhije ostati upražnjene i zbog toga jer Crkva nema adekvatne kadrove koji bi mogli da zauzmu pozicije koje se smatraju veoma važnim.

Iako u javnosti ima očekivanja da će se Crkva uobičajno i ovog puta baviti Kosovom i Metohijom, veruje se da će i ta tema izostati, najpre zato što se na tom prostoru ne dešava ništa spektakularno, a potom i zato jer su briselski razgovori u zastoju zbog nedavnih vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.Kada ti razgovori budu nastavljeni može se očekivati više zainteresovanosti Crkve, jer bi na dnevni red trebalo da dođe pitanje crkvene imovine.Osim toga, u Crkvi kažu, da je u Eparhiji raško-prizrenskoj stanje manje-više standardno, bez dodatnih problema.Sabor će najverovatnije na dnevnom redu imati i eventualni nastavak dijaloga SPC sa kanonski nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom.

Očito je, kažu crkveni izvori, da i jedna i druga strana postavlja uslove i kriterijume koje bi, kako se veruje, trebalo spustiti da bi do tog dijaloga, ipak, došlo.Sveti arhijerejski Sabor će na dnevnom redu svakako imati nedavni boravak delegacije SPC u Carigradu, gde je dogovoreno da se Svepravoslavni sabor održi u tom gradu 2016. godine.Reč je o istorijskom skupu za koji se, prema priznanju patrijarha, teme odavno pripremaju i ticaće se aktuelnih problema, među kojima je i jedinstvo crkava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track