UNAPREĐENJE KVALITETA HRANE: Investiranje u konkurentnost jedini put napred
Foto: Kurir Štampano

Konferencija Ist agri

UNAPREĐENJE KVALITETA HRANE: Investiranje u konkurentnost jedini put napred

Društvo -
To važi za sve učesnike u lancu agrobiznisa - od poljoprivrednika do prerađivača, poručio Nikola Vujačić iz „Viktorija grupe“

BEOGRAD - Modernizacija agrobiznisa.Ist agri 2014, godišnja konferencija u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO), održana je u Beogradu 18. i 19. juna. Nova tržištaCentralna tema konferencije - kako u proizvodnji hrane u Evropi i centralnoj Aziji postići i kvalitet i kvantitet - okupila je oko 120 vodećih poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka, predstavnika agrokompanija, vlada i međunarodnih organizacija.Na samom početku konferencije učesnici su imali priliku da kroz plenarnu sesiju razmotre ključna pitanja vezana za unapređenje kvaliteta hrane u celokupnom lancu snabdevanja i ispunjavanje kako zahteva potrošača tako i standarda izvoznih tržišta, dok je drugi dan bio posvećen temama poput osvajanja novih tržišta na platformi visokog kvaliteta proizvoda, modernizacije agrobiznisa i pristupa finansiranju, zelene proizvodnje i investicija kao i modela učvršćivanja partnerstava između javnog i privatnog sektora.Odlični rezultatiNikola Vujačić, direktor operacija u „Viktorija grupi“, istakao je da praćeno uključivanje Srbije u najveće multilateralne trgovinske sisteme sveta, predstavlja jedini put napred. On navodi da to važi za sve učesnike u lancu - od poljoprivrednika do prerađivača. Kao primer navodi da „Viktorija grupa“ dve godine zaredom ostvaruje oko 10 odsto ukupnog izvoza Srbije u oblasti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Važni učesniciPREDSTAVNICI EBRD NA ZASEDANJUU plenarnom delu zasedanja učestvovali su predstavnici agrobiznisa u regionu - „Viktorija grupe“, „Agrokora“, „MK grupe“ i „Atlantik grupe“; predstavnici EBRD, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Danilo Golunović, i Andrij Djikun, zamenik ministra resornog ministarstva u vladi Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track