UNS: Vlada da preporuči dva odsto budžeta za lokalne medije

Preporuka

UNS: Vlada da preporuči dva odsto budžeta za lokalne medije

Društvo -
Ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti imati jak ucenjivački potencijal na medije, ocenio je UNS

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da Vlada Srbije donese preporuku da gradovi i opštine u budžetu za iduću godinu izdvoje minimalno dva odsto budžeta za projektno finansiranje lokalnih medija. Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi minimalno jedan odsto budžeta, naveo je UNS u saopštenju.

UNS je istakao da Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja. "Ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti imati jak ucenjivački potencijal na medije", ocenio je UNS. To udruženje podsetilo je da je do 1. jula 2015. godine rok za privatizaciju medija i da bi lokalne vlasti na vreme morale da opredele novac za projektno finansiranje za celu 2015. godinu, pri čemu izdvajanja za lokalne medije ne bi smela biti manja od dva odsto budžeta sa izuzetkom gradova većih od 300.000 stanovnika.

"Jedino tako biće obezbeđen minimum potreba za ispunjavanje ustavne i zakonske obaveze gradova i opština u oblasti informisanja. Takođe, lokalne vlasti moraju imati u vidu da će po okončanju privatizacije bez finansijske podrške za projektno finasiranje neizbežno doći do pomora lokalnih medija", naveo je UNS. Prema oceni udruženja, usvajanjem i poštovanjem ove preporuke Vlada i lokalne vlasti pokazali bi doslednost u spovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja, čime bi dokazali da brinu o svim medijima a ne samo onim koji su pod njihovom kontrolom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja