UNS I NUNS: Neetično izveštavanje o ubistvu Tijane Jurić

Reagovanje

UNS I NUNS: Neetično izveštavanje o ubistvu Tijane Jurić

Društvo -
UNS je naveo da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas na neetičnost pojedinih medija prilikom izveštavanja o ubistvu maloletne Tijane Jurić, dodajući da su novinari uvek dužni da se pridržavaju novinarskog kodeksa. "Urednici i novinari su uvek dužni da se pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a pogotovo kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celu zajednicu", navodi se u saopštenju UNS-a.

Dodaje se da je Igor Jurić, otac ubijene Tijane, izjavio je da su ga pojedini mediji ucenjivali da, ukoliko im ne da izjavu, neće objaviti fotografiju nestale devojčice i da se pored potrage za nestalim detetom morao boriti sa neosnovanim pisanjem. "Bez provere i bez valjanih izvora tokom potrage za Tijanom optužen je da duguje zelenašima", navodi se u saopštenju u kome se ne precizira na koje listove se to odnosi. UNS je naveo da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudom, pretnjom i proganjanjem izvora informacija.

Prema profesionalnim standardima novinari ne smeju da obećavaju povoljno izveštavanje u zamenu za informacije, dodaje se. "UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju", navodi se u saopštenju. Kodeks, takođe, obavezuje medije da štite prava i dostojanstva dece. UNS je zatražio od novinara da, izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost, poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i pravi jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

Takođe i NUNS izveštavanje pojedinih medija ocenjuje kao skandalozno, i konstatuje da izjava oca ubijene devojčice Igora Jurića o ucenjivačkom ponašanju pojedinih novinara pokazuje potpuno odsustvo saosećanja sa unesrećenom porodicom, što je protivno osnovnim ljudskim i profesionalnim etičkim normama.

"Novinar ne sme da zloupotrebi emocije ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja ljudi. Kodeks novinara obavezuje novinare da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema žrtvama i njihovim porodicama. Obaveza je medija da posebno štite prava i dostojanstva dece", podseća NUNS.

Kodeks novinara, kako podseća to strukovno udruženje, nalaže i da se novinari u prikupljanju informacija ne smeju služiti iznudama, pretnjama i proganjanjem izvora informacija.

"Novinari naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama. Obaveza je novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, i da poštuju pretpostavku nevinosti", navodi NUNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track