Policija kod Pančeva zaustavila traktore

Policija kod Pančeva zaustavila traktore

Društvo -
Reč je o oko 200 traktora ratara iz Kovačice, Crepaje i okolnih mesta
PANČEVO - Policija je blizu ulaza u Pančevo zaustavila oko 200 traktora poljoprivrednika iz Kovačice, Crepaje i okolnih mesta koji su krenuli u protestnu vožnju do Beograda.
Stotinak pripadnika interventne jedinice policije i Žandarmerije preprečilo je put paorima na dva kilometra od Pančeva iz pravca Kovačice, pa su poljoprivrednici traktore parkirali pored puta, tako da se saobraćaj normalno odvija.
Kako je rečeno u Auto-moto savezu Srbije (AMSS), saobraćaj se na svim putevim u Srbiji odvija bez smetnji. Poljoprivrednici koji su parkirali traktore pored puta čekaju ishod razgovora njihovih predstavnika sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.
"Nezadovoljni smo jer novi način subvencionisanja proizvodnje po kilogramu ide na ruku isključivo tajkunima koji imaju hiljade hektara i prerađivačima koji će za iznos subvencije sniziti svoju cenu, tako da mali proizvođači neće ni videti novac iz budžeta", izjavio je za agenciju Beta Jan Husarik, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Banata "Banatski paori". To udruženje zastupa male proizvođače koji obrađuju od pet do sto hektara.
Na pitanje zbog čega im se nisu pridružili i pančevački poljoprivrednici, Husarik je odgovorio da je to zbog raskola u Asocijaciji koji su izazvali "neki ljudi čiji je cilj da zastupaju svoje ili intrerese ministarstva".
Ako Vlada Srbije ne prihvati zahtev da se obnovi stari sistem isplate subvencija po hektaru, Husarik je najavio radikalizaciju protesta, ali nije rekao šta bi to podrazumevalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track