SKANDAL U NOVOM SADU: Hranom se otrovala 122 učenika u domu

Đacima preseo ručak

SKANDAL U NOVOM SADU: Hranom se otrovala 122 učenika u domu

Društvo -
Sedmoro je zadržano na infektivnoj klinici, dok su ostali sa lakšim tegobama na kućnom lečenju

NOVI SAD - Deca uzrasta od 15 do 19 godina iz Doma za učenike srednjih škola „Brankovo kolo“ u Novom Sadu otrovala su se hranom iz domske kuhinje. Simptomi su registrovani kod 122 učenika, a sedmoro je zadržano na lečenju na Klinici za infektivne bolesti.Hitna pomoć- Sve je počelo u ponedeljak oko 22 sata. Pozvale su me koleginice i rekle da imamo desetak slučajeva dece koja imaju bol u stomaku, povraćaju i imaju dijareju. Odmah su pozvali Hitnu pomoć. Broj đaka s tegobama rapidno se povećavao - kaže Stevan Filipović, direktor doma.On kaže da je tog dana na meniju bilo više vrsta hrane.- Imali smo pohovanu šniclu, batak, kobasice, grašak, pire-krompir, šargarepu na pari, kupus salatu i kolač. Ja sam tog dana pojeo batak, karabatak i pire - kaže on.

Reagovala i inspekcija ... Dom učenika u Novom Sadu
Reagovala i inspekcija ... Dom učenika u Novom Sadu

Ipak, epidemija nije proglašena iako je kod više od stotinu učenika konstatovano da imaju simptome trovanja.- Odmah je došao dr Mladen Petrović sa svojom koleginicom i na tom hitnom sastanku prvo pitanje je bilo da li smo i mi zaposleni tog dana jeli što i deca. Svi smo rekli da jesmo, naravno, i ja, koji stojim u redu s njima i čekam na obrok. Svi jedemo isto, nema posebno za mene, a posebno za decu - objašnjava direktor i dodaje:- Bile su nam sve moguće inspekcije u vanrednoj kontroli. Niko nije rekao da treba da zatvorimo objekat, već da nastavimo da radimo i spremamo hranu kao i do sada. Nikakva epidemija nije proglašena.Kod kućeDirektor ističe da su o slučaju odmah obavešteni roditelji, a po preporuci lekara, uz konsultaciju s lekarima sa Infektivne klinike, preporučeno je da sva deca koja su imala lakše tegobe budu upućena na kućno lečenje.

Dr TurkulovSVI POVRAĆAJU I IMAJU DIJAREJUVesna Turkulov, upravnica Klinike za infektivne bolesti, potvrdila je da se kod njih nalazi sedmoro tinejdžera.- Svi su sada u dobrom stanju. Ne znamo još da li je uzrok trovanje hranom - uzorci su uzeti, a po simptomima liči na to, jer svi imaju klasičnu sliku trovanja - bol u stomaku, povraćanje i dijareju - kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja