ODBILI PONUDU MINISTARSTVA: Advokati nastavljaju štrajk
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

I dalje bez rešenja

ODBILI PONUDU MINISTARSTVA: Advokati nastavljaju štrajk

Društvo -
Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da je nakon dugotrajnih pregovora Upravni odbor AKS odlučio da se predlog odbije jer, kako je naveo, nije na korist građana, vladavine prava i zaštite ljudskih prava

BEOGRAD - Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odbio je danas predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnim beležnicima i regulisanja pitanja paušalnog oporezivanja i odlučio o nastavku štrajka advokata.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da je nakon dugotrajnih pregovora Upravni odbor AKS odlučio da se predlog resornog ministarstva odbije jer, kako je naveo, nije na korist građana, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Ponuda se, dodao je, odbijena jer ona nije neki napredak u pregovorima. Đorđević je podsetio da je advokatura pre dvadesetak dana poslala Ministarstvu predloge za izmene Zakona o javnom beležništvu koji su za nju prihvatljivi i da se nada da će ministarstvo ponovo proučiti te predloge. Prema njegovim rečima, advokatura je spremna da nastavi pregovore u cilju iznalaženja najboljeg rešenja.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Prema predlozima Ministarstva pravde izmenama zakona, koje bi se usvojile u Skupštini Srbije u roku od 14 dana, bila bi ukinuta ekskluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, kako je to sada propisano, već to mogli da čine i advoakti, a notari bi vršili solemnizacaiju ugovora i overavali ga. Predlog Advokatske komore Srbije, koji se odnosi na solemnizaciju podrazumeva da sve privatne isprave mogu biti solemnizovane tako što bi javni beležnik sastavljao poseban javnobeležnički akt koji se daje privatnoj ispravi i čini njen sastavni deo.

To znači da ugovor koji sačini građanin ili advokat ostaje u svojoj originalnoj formi a javni beležnik u postupku solemnizacije ugovoru dodaje, odnosno sa njim povezuje poseban akt kojim potvrđuje sadržinu privatne isprave. Kada su u pitanju porezi, advokati traže da fiskalne obaveze za advokaturu u Srbiji ne budu veće od 10 odsto za celu 2014. godinu u odnosu na fiskalne obaveze koje su bile utvrđene za 2013. godinu.

Beogradski advokari štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružili su im se nedelju dana kasnije, 17. septembra. Advokati traže regulisanje paušalnog oporezivanja i izmene zakona koji regulišu javno beležništvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track