Aflatoksina nema, sada preti zearalenon

Dragan Šefer, profesor Veterinarskog fakulteta

Aflatoksina nema, sada preti zearalenon

Društvo -
Na četvrtom simpozijumu o bezbednosti hrane Veterinarskog fakulteta, stručnjaci su naveli da za mikotoksine u hrani ne postoji "prihvatljiv" dnevni unos, već je njihovo prisustvo potrebno svesti na minimum

BEOGRAD - Srbija u 2014. godini neće imati problema sa aflatoksinom, ali postoji opasnost da se mikotoksin "zearalenon" pojavi na farmama svinja.To je izjavio profesor Fakulteta veterinarske medicine Dragan Šefer na simpozijumu o bezbednosti i kvalitetu namirnica životinjskog porekla u Beogradu, navodeći da ovogodišnje meotorološke prilike nisu pogodovale pojavi aflatoksina u kukuruzu, te ni u proizvodima životinjskog porekla.

Na četvrtom simpozijumu o bezbednosti hrane, koji je organizovao Fakultet veterinarske medicine, stručnjaci su naveli da za mikotoksine u hrani ne postoji "prihvatljiv" dnevni unos, već je njihovo prisustvo potrebno svesti na minimum.

Stručnjaci su istakli da se Srbija prilagođava standardima Evropske Unije, po kojem je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kilogramu, a da je u SAD, Argentini i Rusiji granica 0,5 mikrograma po kilogramu. Ocenili su da ta razlika nije značajna i ne predstavlja problem za zdravlje ljudi.

Posebna pažnja na simpozijumu posvećena je salmoneli, bakteriji koja je najčešći uzročnik bolesti prenosivih hranom. Zaključak je da su porodične epidemije najčešće, a glavni uzročnici infekcije su torte i kolači, jaja i pečena piletina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track