GENERAL DIKOVIĆ: 2014. teška ali uspešna za Vojsku Srbije
Foto: Ministartvo Odbrane Srbije

Imamo rezultat

GENERAL DIKOVIĆ: 2014. teška ali uspešna za Vojsku Srbije

Društvo -
Načelnik generalštaba je rekao da je Vojska je od početka godina imala niz veoma teških i rizičnih zadataka u pomoći građanima u borbi sa prirodnim nepogodama. I pored svega, prema rečima načelnika Generalštaba, Vojska Srbije je u 2014. godini unapredila svoje operativne sposobnosti

BEOGRAD - Protekla godina je za Vojsku Srbije bila uspešna, ali i teška zbog velikih prirodnih nepogoda, kaže general Ljubiša Diković. Ističe da je vojska u 2014. godini unapredila svoje operativne sposobnosti.

General Ljubiša Diković u intervjuu za emisiju "Dozvolite..." uoči predstojećih praznika kaže da "ukoliko se uspeh meri rezultatom, Vojska ima rezultat".

"Realizovali smo sve svoje planove u procentu od 95 i više odsto", rekao je Diković i podsetio da je Vojska Srbije izvela veliki broj vojnih vežbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao i dve međunarodne vežbe."Tu posebno ističem vežbu Srem 2014. sa oružanim snagama Ruske Federacije i vežbu Platinasti vuk", rekao je general Diković.

Prema njegovim rečina, Vojska je od početka godina imala niz veoma teških i rizičnih zadataka u pomoći građanima u borbi sa prirodnim nepogodama.Diković je podsetio da je Vojska Srbije pomogla u izgradnji vodovoda za građane Užica, kao i da je učestvovala u evakuaciji građana iz snežnih smetova – što je bilo veoma rizično, posebno za pilote koji su leteli uprkos snažnom vetru.

"Retko bi koja vojska, uvažavajući zaista sve vojske sveta, izvršila jedan tako rizičan zadatak", naglasio je general Diković.

Načelnik Generalštaba je rekao da pripadnici Vojske Srbije praktično nisu ni predahnuli, a usledile su velike poplave.

"Bili smo tamo gde je trebalo, u kratkom vremenu. Uspeli smo da angažujemo ljudski i materijalni potencijal i da zajedno sa drugima spasavamo ljude i materijalna dobra", rekao je Diković i odao priznanje svima koji su zajedno sa Vojskom pomagali građanima.

I pored teškoća, prvi čovek Vojske Srbije ističe i da je u 2014. godini obeležen veliki broj istorijskih datuma, a povodom 100 godina od Prvog svetskog rata."Izveli smo, što posebno ističem, vojnu paradu "Korak pobednika 2014", gde smo na opšte zadovoljstvo, a i po oceni predsednika Republike Srbije na najbolji mogući način predstavili Vojsku građanima Srbije", istakao je Diković.

I pored svega, prema rečima načelnika Generalštaba, Vojska Srbije je u 2014. godini unapredila svoje operativne sposobnosti, prema merilima kojima se u Vojsci to procenjuje.

Modernizacija Vojske Srbije

Kada je reč o modernizaciji Vojske Srbije, Diković kaže da je ona uslovljena ekonomskom snagom Srbije koja nije tolika da bi Vojska mogla da kupi sve ono što joj je potrebno.

"Mi smo proces modernizacije otpočeli pre nekoliko godina i taj poces se nastavlja i u 2015, 2016. i 2017. godini. Težište je na onim borbenim sistemima i sredstvima kod kojih smo došli na nivo nepouzdanosti za realizaciju zadataka", rekao je general Diković.

Prema njegovim rečima, prioritet u modernizaciji ima Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, ali se radi i na opremanju vojnika prema modelu "21".

"Nabavljaju se savremena optičko-elektronska sredstva, koja nam podižu nivo vizuelizacije bojišta i olakšavaju prikupljanje podataka o potencijalnim rizicima i pretnjama", naglasio je Diković.

Govoreći o globalnoj vojnopolitičkoj situaciji, general Ljubiša Diković je rekao da Vojska Srbije pažljivo prati tu situaciju i da tu sledi politiku državnog rukovodstva.

"Danas se u svetu vodi više od 70 ratova različitog intenziteta i više se nego ranije govori o miru. To nam govori da možda može doći do ugrožavanja mira", rekao je Diković.

On smatra da će se situacija u Ukrajini rešiti i ukazao na potencijalnu pretnju koju na ovim prostorima može da stvori Islamska država.

"Mi činimo apsolutno sve da do toga ne dođe, pažljivo pratimo, pripremamo sebe i Vojska Srbije je sposobna da reaguje", zaključio je Diković.

Načelnik Generalštaba je, čestitajući predstojeće praznike, posebnu čestitku uputio pripadnicima Vojske koji se nalaze u ukupno 12 mirovnih misija širom sveta.

( RTS/Dozvolite)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja