Dobijam nos u maju!

Kurir ispunio Želju Muhamedu

Dobijam nos u maju!

Društvo -
Dr Dimitrijević: S pripremama za operaciju krećemo 17. aprila. Rekonstrukcija je predviđena za kraj maja

BEOGRAD - Ispunili obećanje!Desetogodišnji dečak Muhamed Muja, kome su pacovi kao bebi odgrizli nos, u septembru bi mogao da sedne u školsku klupu, kao što smo mu i obećali!

- Na implantat smo čekali do prošle nedelje, puna četiri meseca.Operaciju radimo u tri faze, a s pripremama za operaciju krećemo 17. aprila. Tada bi dečak bio nekoliko dana u bolnici, ali posle toga neophodna je pauza. Za to vreme bio bi kod kuće. Kompletna rekonstrukcija nosa moga da bude gotova krajem maja - rekao nam je prof. Milovan Dimitrijević, načelnik odeljenja za maksilofacijalnu hirurgiju KCS.

Kako Muhamed živi u romskom naselju u Višnjici, u domu bez struje i vode, Kurir će uz pomoć Ministarstva rada i socijalne politike pokušati da mu obezbedi da dane između operacija provede u higijenski odgovarajućem prostoru.A Muhamed ne veruje da će konačno biti kao sva normalna deca.

- Jedva čekam maj! Najviše na svetu bih voleo da sam kao drugi, da me ne gledaju s gađenjem - priča dečak koji dane do operacije nestrpljivo provodi igrajući se s braćom i sestrama.

Njegova životna priča, koju smo objavili u decembru, potresla je mnoge.

- Kad je bio beba, jedne večeri, dok smo spavali, pacovi su mu odgrizli nos. Lekari su rekli da može da se operiše, ali tek kad napuni 10 godina. Muhamed sada ima dovoljno godina, ali mi nemamo novca da platimo operaciju - objasnila nam je tada Safeta, dečakova majka.

Obeležen Svetski dan Roma

Ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i manjinska prava Milan Marković izjavio je na manifestaciji povodom Svetskog dana Roma u Domu Skupštine da je urađeno mnogo na poboljšanju položaja romske populacije i da se ponosi sistemom manjinske samouprave.

- Ipak, 2012. mora biti godina u kojoj će se u najvećoj meri rešiti njihov položaj u društvu - objasnio je Marković.

Na Prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Dan Roma. Za romsku himnu proglašena je pesma „Đelem-đelem“, a ustanovljena je i zastava s točkom kao simbolom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track